Prijsplafond

De energieprijzen zijn flink gestegen het afgelopen jaar. Dat betekent een hogere energierekening voor veel mensen.

De overheid heeft aangekondigd om het prijsplafond per 1 januari 2023 van start te laten gaan om het de inwoners van Nederland gemakkelijker te maken. Maar wat het houdt dat in? Hoe werkt het? En wat zal dat voor u betekenen?

Wat houdt het prijsplafond in?

In de huidige maatschappij zijn er veel goederen en diensten die we als vanzelfsprekend beschouwen. Een daarvan is het gebruik van gas en stroom.

Nu de prijzen oplopen krijgen veel huishoudens en bedrijven het moeilijk en kunnen ze soms hun energierekening niet meer betalen.

Met het prijsplafond betaal je niet meer dan het maximaal tarief wat is vastgesteld.

Vaststelling van een maximumtarief door prijsplafond

Per 1 januari 2023 komt er een maximaal tarief voor het gemiddeld verbruik. Dat wil zeggen dat er een maximum prijs op energie komt tot ongeveer 1200 m3 gasverbruik en 2.900 kWh stroomverbruik. Alles wat u extra verbruikt zal het tarief van de marktprijs kosten.

Tarieven

Met het prijsplafond betaalt u vanaf januari komend jaar maximaal €1,45 per m3 gas, en €0,40 per kWh stroom.

Maximaal verbruik

De tegemoetkoming is verdeelt in 2 delen, namelijk; van januari tot april en van april tot december. U zult dus de 1ste helft 610 m3 gas en 976 kWh stroom kunnen verbruiken. Voor de 2de helft mag u 590 m3 gas en 1.924 kWh stroom verbruiken. Op jaarbasis komt dit uit op 1200 m3 gas en 2.900 kWh elektriciteit. Er is in de prijsplafond regeling rekening gehouden met het verbruik in de winterperiode en in de zomerperiode.

Geen poespas, gewoon helder en duidelijk.

Energiecontract

U hoeft zich niet aan te melden voor de korting. Uw verbruik wordt namelijk automatisch doorgegeven via uw slimme meter en uw oude of nieuwe leverancier zal op basis daarvan een nieuwe termijnbedrag opmaken. U hoeft verder niets te doen om in aanmerking te komen voor het prijsplafond.

De keuze om naar een andere energieleverancier te gaan blijft een persoonlijke keus.

Waarom is de prijsplafond regeling er?

Het vaststellen van een maximumprijs door middel van een prijsplafond kan een doeltreffende manier zijn om ervoor te zorgen dat goederen en diensten voor iedereen betaalbaar blijven.

Het is belangrijk om winstbejag te voorkomen, concurrentie tussen energieleveranciers aan te moedigen en economische stabiliteit te bevorderen. In dit geval werkt het prijsplafond zo, dat essentiële dingen zoals energie toegankelijk blijven voor het publiek. Ongeacht hun inkomensniveau.

Het is duidelijk dat zo een regeling voordelen heeft. Er zal wel met veel dingen rekening moeten worden gehouden en het moet zorgvuldig worden toegepast.

Het prijsplafond geldt voor huishoudens en bedrijven

Het prijsplafond geldt voor de consumenten en de kleine bedrijven. De verwachting is dat hierdoor kleine bedrijfjes kun voortbestaan kunnen voortzetten en de kosten voor de bevolking niet verder op loopt.

Kleine mkb

De kleinverbruikers in Nederland zoals uw lokale bakker hebben ook veel moeite met het betalen van hun energierekening. Een bakker heeft best veel energieverbruik en als dat niet meer betaald kan worden zal de bakker moeten stoppen met zijn bedrijf.

De overheid heeft rekening gehouden met kleine bedrijven en andere kleine maatschappelijke organisaties die het nauwelijks redden. Met het prijsplafond gaat ook voor deze bedrijven een maximum in waardoor ze de deuren open kunnen houden.

Consumenten

Iedereen die geen vast energiecontract had met een leverancier heeft de afgelopen tijd gezien dat het termijnbedrag per maand hoger lag dan ooit tevoren. Dit kwam door de forse prijsstijging van gas en stroom.

Het nieuwe prijsplafond geldt voor iedereen die energie verbruikt door middel van gas, stroom en stadsverwarming. Voor de mensen met een blokverwarming of bio-elektriciteit komt er nog een oplossing.

Verbruik en termijnbedrag

Het prijsplafond blijft gelden tot en met 1 januari 2024. Wat er daarna gaat gebeuren met de overheidsheffingen en of het prijsplafond zal worden verlengd, is nog onbekend.

Verbruik

Wat uw verbruikt zal zo blijven echter betaald u niet meer de huidige marktprijzen maar zal u dus tot een bepaald maximaal verbruik een maximum prijs betalen. Alles boven het vastgestelde prijsplafond zal natuurlijk duurder uitvallen.

Termijnbedrag

Wat u in het nieuwe jaar gaat betalen is gebaseerd op wat u verbruikt heeft het afgelopen jaar. Bij een vast contract zal er niet veel veranderen tenzij u ineens veel meer bent gaat verbruiken. Bij een nieuw contract zal er een schatting worden gemaakt.

Inzicht eigen jaarverbruik

Heeft u nog een vast contract als het prijsplafond in gaat, en geniet u nog van vaste prijzen voordat de energiemarkt op zijn kop kwam te liggen? Dan bent u 1 van die gelukkige mensen die geen hoog nieuw termijnbedrag heeft en nog geniet van een laag termijnbedrag. Dit komt omdat uw gas en stroom tarieven lager zijn dan de energiemarktprijzen.


Veel mensen waren niet voorbereid en betalen nu hoge tarieven, daarom wordt het prijsplafond gestart. Om energie prijzen de kop in te drukken en het weer betaalbaar te maken.


U kunt uw huidige energieverbruik inzien door in te loggen in uw portaal of dit opvragen bij u leverancier. Zo krijgt u inzicht in wat uw verbruik was het afgelopen jaar. Op basis daarvan weet u wat u staat te wachten het komend jaar.

Prijsplafond energie laatste update

Bij HEM houden wij u altijd up-to-date over de laatste wijzingen op de energiemarkt. Zo bent u altijd voorbereid en geïnformeerd over de laatste stand van zaken. De Europese commissie heeft aangekondigd dat Europa moet verduurzamen om zo min mogelijk afhankelijk te blijven van andere landen. Wat dit betekent voor u, uw contract en verbruik, lichten wij altijd toe. Zo blijft u op de hoogte over de laatste veranderingen zoals het prijsplafond.

Eerst even bellen?

Bent u klant bij Hollands Energie Maatschappij, of wilt u klant worden? Neem gerust contact op met onze klantenservice. Ons ervaren team staat ten allen tijden voor je klaar en kunnen al je vragen beantwoorden.