Wij zijn er voor jou.

Alles is zo ingericht om jouw leven makkelijker te maken. Mocht je toch vragen hebben over meterstanden, besparen, verhuizen of andere zaken, dan staat ons contact team voor je klaar. Da’s lekker thuiskomen.

Aanmelden

Welke gegevens heb ik nodig om mij aan te melden?

Voor je aanmelding hebben wij je persoons-, adres-, contact- en betalingsgegevens nodig. Houd dus ook jouw volledige IBAN bij de hand. Deze gegevens hebben wij nodig om je aan te melden. Ben je benieuwd hoe wij met jouw gegevens omgaan? Dat kun je hier in ons Privacy Statement terugvinden.

Tot wanneer kan ik mijn contract kosteloos annuleren?

Als je als consument een contract bij HEM aangaat, heb je na jouw aanmelding een wettelijke bedenktijd van 14 kalenderdagen. Binnen deze periode kun je de overeenkomst schriftelijk ontbinden via dit opzegformulier, telefonisch of per e-mail. Na deze termijn is het contract rechtsgeldig en moet je rekening houden met een opzegtermijn en een overstapboete. Bij een zakelijk contract met zakelijke voorwaarden is de bedenktermijn afhankelijk van de propositie. Dit kan verschillen tussen geen bedenktijd en bedenktijd tot 3 dagen na ondertekening van je overeenkomst (kijk dit altijd even na).

Kan ik de startdatum van mijn contract aanpassen?

Dat kan als de originele startdatum minimaal zeven dagen in de toekomst ligt en je nieuwe datum minimaal 30 dagen tot maximaal 6 maanden vanaf vandaag is.

Kan ik met spoed stroom en/of gas geleverd krijgen?

Bij HEM hebben wij bij je aanmelding een verwerkingstijd van 30 dagen. Heb je sneller stroom en/of gas nodig? Dan kunnen wij je met spoed binnen 1 dag inhuizen, mits je afziet van je recht op wettelijke bedenktijd.

Zegt HEM mijn huidige contract op?

Ja, bij een overstap zegt HEM jouw contract bij jouw huidige leverancier op. Je hebt hier zelf geen omkijken naar. Wij houden als startdatum de datum aan die in je contract met je is afgesproken.
Ga je verhuizen en kies je voor jouw nieuwe adres energie van HEM? Dan dien je op het moment van verhuizen zelf je opzegging door te geven aan je huidige leverancier.

Overstappen en verhuizen

Ik ga verhuizen, kan ik mijn contract meenemen?

Je kan je contract meeverhuizen naar jouw nieuwe adres. Geef je verhuizing tijdig door aan onze klantenservice. Dit kan telefonisch op 020 225 99 34 (ma t/m vr van 09:00 tot 13:00 uur) en/of per mail naar [email protected].

Kan ik tijdens mijn verhuizing op twee adressen stroom en gas geleverd krijgen?

Ja, dat is mogelijk. Je kan voor een periode van 3 maanden op beide adressen geleverd krijgen.

Zegt HEM mijn huidige contract op?

Ja, bij een overstap zegt HEM jouw contract bij jouw huidige leverancier op. Je hebt hier zelf geen omkijken naar. Wij houden als startdatum de datum aan die in je contract met je is afgesproken.
Ga je verhuizen en kies je voor jouw nieuwe adres energie van HEM? Dan dien je op het moment van verhuizen zelf je opzegging door te geven aan je huidige leverancier.

Kan ik mijn overeenkomst opzeggen?

Je kan je overeenkomst altijd opzeggen met inachtneming van 30 dagen opzegtermijn. Dit kan per mail naar [email protected]. Houd er wel rekening mee dat sommige overeenkomsten niet kosteloos kunnen worden opgezegd. Laat je hierover informeren door de klantenservice of neem een kijkje in de product voorwaarden behorende tot jouw propositie.

Geldzaken

Wanneer betaal ik mijn eerste termijnbedrag?

Wij factureren voorafgaand aan de maand van levering. Dat betekent dat je eerste termijnbedrag minimaal 1 week voor start van de levering bij ons binnen moet zijn. Heb je automatische incasso afgesproken? Dan innen wij het bedrag automatisch.

Wat gebeurt er als ik mijn eerste termijnbedrag niet betaal?

Als je je eerste termijnbedrag niet betaalt, dan zullen wij je eraan herinneren zodat je deze alsnog kunt betalen. Houd er rekening mee dat je recht op een eventuele bonus/ opzegvergoeding kan komen te vervallen als je een betalingsachterstand hebt gehad. Besluit je dat je het termijnbedrag toch niet wilt betalen of wil je geen klant meer worden bij HEM? Dan zullen wij de overstapboete in rekening brengen, omdat je contractbreuk pleegt.

Betaal ik dubbel bij een overstap?

“Nee, je betaalt nooit dubbel bij een overstap! Wij regelen de overstap voor jou, zeggen het contract voor je op en geven de meterstanden door aan de oude leverancier. Zo zijn de eindmeterstanden van je oude leverancier gelijk aan de beginmeterstanden bij HEM.
Je ontvangt binnen zes weken na de overstap de eindnota van jouw oude leverancier. Het kan voorkomen dat jouw vorige leverancier nog een incasso voor het maandelijks termijnbedrag uitvoert na de einddatum van je contract, omdat er in de betreffende maand nog wel energie geleverd is. Op de eindnota worden alle betaalde termijnbedragen verrekend met jouw energieverbruik. Zo betaal je alleen voor energie die je ook daadwerkelijk hebt verbruikt.
Bij HEM betaal je altijd vooruit. Als je bij je oude leverancier achteraf betaalt, kan het voorkomen dat je daardoor de eerste maand misschien twee keer een bedrag moet betalen. Eén keer aan je oude leverancier en één keer aan ons. Uiteindelijk betaal je bij ons uiteraard ook 12 termijnbedragen per jaar, net zoals bij andere leveranciers het geval is.”

Tijdelijk Noodfonds Energie

Hoe begin ik met de aanvraag?

Doe altijd eerst de situatie check op de website van het Noodfonds: situatiecheck.noodfondsenergie.nl

De aanvraag kun je doen via computer of telefoon.

Via computer
Start de aanvraag van het Noodfonds Energie via de computer. 

Via telefoon
1. Download de app van het Noodfonds Energie via de Google Play Store of Apple store.

Mag iemand anders de aanvraag voor mij doen als het mij niet lukt?

Ja, dat is mogelijk. Bij de aanvraag ontvangt het Noodfonds Energie persoonlijke gegevens van het huishouden via Toeslagen, UWV en de Belastingdienst. Dit gebeurt met behulp van DigiD.

Je DigiD is strikt persoonlijk en mag niet gedeeld worden met anderen. Hoewel je iemand kunt vragen om je te assisteren bij de aanvraag, moet elke persoon zelf inloggen met zijn of haar eigen DigiD. Daarom dienen jij en je huisgenoten, van wie het inkomen van belang is, aanwezig te zijn tijdens de aanvraag.

Je kunt ook iemand machtigen om de aanvraag voor jou te doen. Kijk bij “Hoe kan ik iemand machtigen via DigiD?” in deze veelgestelde vragen voor meer informatie.

Hoe kan ik iemand machtigen via DigiD?

Wil je hulp bij het regelen van je zaken met de overheid? Dan kun je hiervoor iemand anders toestemming geven via een DigiD Machtiging. Je kan niet iemand machtigen om namens jou een aanvraag te doen bij het Noodfonds. Wel kun je iemand machtigen om namens jou je gegevens op te halen bij de overheidsbronnen. Van deze overheidsbronnen ontvangt het Noodfonds de gegevens voor de aanvraag. Dit zijn Toeslagen, het UWV en de Belastingdienst. Kijk voor meer informatie over DigiD Machtigen op de website van DigiD.  https://machtigen.digid.nl/

 

Voor welke periode kun je steun krijgen?

Vanaf het moment dat je aanvraag is goedgekeurd krijg je 6 maanden steun van het Noodfonds Energie. Het is belangrijk om te weten dat het Noodfonds een deel van je energierekening rechtstreeks aan ons zal betalen. Houd er rekening mee dat het per aanvraag kan verschillen in welke maanden je de steun ontvangt.

Wie komt er in aanmerking voor steun?

Er zijn 3 voorwaarden om steun te krijgen van het Noodfonds Energie.
– Een huishouden heeft een inkomen van maximaal 200% van het sociaal minimum. Dat betekent dat het bruto-inkomen per maand lager is dan €3.200,-
(alleenstaande) of €4.480,- (samenwonend). Er hoort ook 8% vakantiegeld bij.

– Het contract voor gas, stroom of warmte staat op eigen naam van iemand in het huishouden en is particulier. Het mag geen zakelijk contract zijn.

– De energierekening is hoger dan 8 of 10 procent van het bruto-inkomen per maand.

Welke inkomens tellen mee?

Zijn er mensen in het huishouden 23 jaar of ouder, dan tellen hun inkomens mee. Is er niemand in het huishouden 23 jaar of ouder? Dan tellen de inkomens van de personen tussen de 18 en 22 jaar mee.

Voorbeeld 1: Een ouder heeft een inwonend kind van 20 jaar oud. Alleen het inkomen van de ouder telt mee.

Voorbeeld 2: Een samenwonend stel heeft een vriend van 23 jaar die bij hen inwoont. Het inkomen van alle drie de inwoners telt mee. Zijn alle mensen in het huishouden jonger dan 23 jaar? Dan tellen de inkomens mee van de mensen vanaf 18 jaar.

Voorbeeld 3: In een studentenhuis zijn alle bewoners 18 tot en met 22 jaar oud. Dan tellen alle inkomens mee. Het Noodfonds houdt rekening met gezinnen waarin kinderen boven de 18 jaar wonen. Hun inkomen wordt niet meegerekend tot ze 23 jaar oud zijn.

Zijn andere toeslagen, zoals huurtoeslag en zorgtoeslag, ook inkomen?

Nee.

Word ik gekort op mijn uitkering als ik een aanvraag doe?

Nee, niemand wordt gekort op uitkering, AOW of toeslagen van het Rijk door steun uit het Noodfonds Energie

Opzegvergoeding

Betaalt HEM overstapboetes van je huidige leverancier?

Als je besluit om je vaste contract met ons vroegtijdig te beëindigen, zal er een opzegvergoeding worden berekend. Het is van essentieel belang om te benadrukken dat vanaf 1 juni 2023 de opzegvergoedingsregels zijn aangepast. Voor gedetailleerde informatie over de exacte toepassing van deze nieuwe regels, verwijzen we je graag naar www.hem.nl/opzegvergoeding

Wanneer moet ik een opzegvergoeding betalen?

Je betaalt een opzegvergoeding als je een contract met een vaste looptijd hebt en je dit vóór de einddatum opzegt. Hoeveel je betaalt, hangt af van het type contract en de looptijd die nog resterend is. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van het type contract en de resterende looptijd. Voor uitgebreide informatie hierover verwijzen we je naar: www.hem.nl/opzegvergoeding


Indien je vindt dat de opzegboete ten onrechte in rekening wordt gebracht, kun je altijd contact opnemen met onze klantenservice.

Bij een MKB contract gelden uiteraard andere opzegvergoedingen. Neem een kijkje in je contract voor de specificatie of bel ons op 020 225 99 34.

Wijzigingen

Kan de naam op het contract gewijzigd worden?

Je contract is persoonsgebonden en niet gebonden aan de woning. Een ander kan jouw contract dus niet overnemen. Er is een enkeling van situaties waarbij het mogelijk is om de tenaamstelling van het contract te laten wijzigen. Ga je scheiden en verandert je achternaam? Dan kun je telefonisch contact opnemen met onze klantenservice om een naamswijzigingsformulier op te vragen.
Bij een MKB contract is het mogelijk om een contractovername te verwerken. Wij zullen de oude contractant afmelden en de nieuwe contractant aanmelden. Hiervoor zijn uiteraard wel alle persoons- en betalingsgegevens van de nieuwe contractant en de meterstanden nodig. Voor meer informatie kun je contact opnemen met onze klantenservice.

Wat is het prijsplafond?

Bij een prijsplafond (ook wel prijslimiet genoemd) betalen huishoudens een lagere prijs tot een bepaald gas- (m³) en elektriciteitsverbruik (kWh). Dit is het basisverbruik. Klanten die meer elektriciteit en gas verbruiken, betalen de huidige prijs voor verbruik dat de limiet overschrijdt. Zo blijft het energieverbruik komende winter tot dit prijsplafond voor veel huishoudens betaalbaar. Het prijsplafond voor gas m³ en elektriciteit kWh is nog niet definitief. Dit voorstel gaat over het jaarverbruik van 2400 kWh elektriciteit en 1200 m³ gas.

Wat is er al bekend over het prijsplafond?

Het prijsplafond is een vervanging voor de (tijdelijke) BTW verlaging van 21% naar 9%, deze regeling geldt namelijk tot 31-12-2022. Het prijsplafond gaat naar verwachting in op 1 januari 2023 en duurt een jaar. De komende weken wordt in november en december ook de mogelijkheid verkend om een oplossing voor de betaalbaarheid van de energierekening aan te dragen. De exacte hoogte van de tarieven zijn nog niet definitief, maar er wordt gesproken over een tarief van €1,50 voor m3 gas en € 0,70 per kWh elektriciteit. De overheid heeft bekend gemaakt dat een gemiddeld huishouden hier ongeveer €2.280 op jaarbasis op bespaart.

Geldt het prijsplafond voor iedereen?

Het prijsplafond geldt voor alle huishoudens in Nederland. Het prijsplafond geldt overigens nog niet voor je stadsverwarming. De maatregelen voor MKB zijn helaas (nog) niet bekend en wordt nog overlegd. Zodra wij hier meer over weten, kun je dat terugvinden op deze pagina.

Nog geen antwoord op je vraag?

Mocht jouw vraag hierboven nog niet beantwoord zijn, dan kan je ons ook een berichtje sturen.