Zonnepanelen

Zonnepanelen zijn de toekomst van zelfredzaamheid en onafhankelijkheid van ieder huishouden in Nederland. Ze dragen een stukje bij aan een schoner milieu, en een schoner milieu betekent een tevreden planeet.

De geschiedenis heeft ons inmiddels geleerd dat fossiele brandstoffen erg vervuilend zijn voor onze planeet, dat merken we aan het klimaat. Bovendien kunnen fossiele brandstoffen op raken, maar hoe moet het dan verder?

Dat, en nog veel meer vragen zullen we zo goed mogelijk proberen te beantwoorden en toe te lichten. Tegen de tijd dat je aan het einde van deze pagina zit, zal je precies weten wat zonnepanelen zijn, hoe ze werken en alle informatie die je hoort te weten. 

Zonnepanelen wekken duurzame stroom op

Zonnepanelen zijn pv-panelen die zijn ontworpen om de energie van de zon op te vangen en om te zetten in een bruikbare vorm van elektriciteit.

Ze zijn de laatste jaren steeds populairder op de markt geworden omdat er stroom wordt opgewekt door de straling van de zon. Dit wordt zonne-energie genoemd.

In tegen stelling tot de fossiele brandstoffen waar we eerst veel gebruik van maakten, kunnen we nu gebruik maken van de zon en zo elektriciteit opwekken.

PV staat voor het Engelse woord ''photovoltaic''. Daar zijn namelijk de zonnepanelen uit gemaakt. Ze zijn voorzien van cellen die zonlicht kunnen omzetten naar elektriciteit.

Fossiele energie zijn bijvoorbeeld gassen en oliën die we uit de aarde halen. Dit is ontstaan door versteende resten van dieren en planten die door de eeuwen heen zich hebben opgehoopt in de aarde.

Hernieuwbare energie is energie opwekt uit bijvoorbeeld de zon en wind. Omdat de zon elke dag schijnt hoeven we hier weinig voor te doen. Door middel van zonnepanelen wordt zon licht geconverteerd tot elektriciteit en dit wordt zonne energie genoemd.

Zijn zonnepanelen een slimme investering?

Als u aan het oriënteren bent om over te stappen naar groene stroom, zult u ongetwijfeld ook gekeken hebben naar een pv-systeem. Zelf stroom opwekken kan namelijk als u investeert in zonnepanelen kopen.

U zult veel vragen hebben over bijvoorbeeld wat de beste zonnepanelen zijn. Hoe u zonnepanelen vergelijken moet. Maar ook over welke soort zonnepanelen voor u geschikt is.

Wij zetten in het kort de voor en -nadelen op een rijtje en helpen je uiteraard met de juiste zonnepanelen kiezen. Dat bespaart je de tijd om alles te onderzoeken.

Voordelen van zonnepanelen

De belangrijkste voordelen van zonnepanelen plaatsen op je dak is dat je eigen stroom zult opwekken en een lagere energierekening zult hebben waardoor je geld bespaart. Nadat je de zonnepanelen hebt terugverdient zal je huishouden voorzien worden van gratis stroom.

Verhoogt de waarde van je woning.

Bespaar op je energierekening.

Mileuvriendelijk stroom opwekken.

Nadelen van zonnepanelen

Pv-panelen zijn niet bepaald goedkoop. De installatie hiervan kost wat tijd en geld, maar de opbrengt op de lange termijn is aantrekkelijk. Het is een investering waarbij u soms wel even flink in de buidel moet tasten.

Wat kosten zonnepanelen?

De afgelopen periode is de prijs van zonnepanelen flink gestegen. Dat kwam voornamelijk omdat zonnepanelen worden gemaakt uit bepaalde grondstoffen die in waarde zijn gestegen. Maar hoeveel kosten zonnepanelen nu eigenlijk?

Anno 2022 kosten 10 zonnepanelen, inclusief montage door een ervaren installateur ongeveer 6000 euro. Dit klinkt als een flink bedrag, maar we zullen toelichten hoe u de zonnepanelen kosten kunt doen verlagen door netjes uw BTW aangifte te doen.

Bij aanschaf van zonnepanelen draag je als mens een stukje mee aan het schoon houden van het milieu door over te gaan op groene stroom. Doordat u uw eigen duurzame stroom gaat opwekken, investeert u in de toekomst en het milieu. De belastingdienst komt u daarin tegemoet.

Zonnepanelen kosten flink wat bij aanschaf en installatie, u betaald hierover namelijk ook BTW. De overheid komt u tegemoet door BTW teruggave op panelen toe te laten. Dat betekend dat u binnen 6 maanden na aanschaf 21% kan terugvragen. Voor meer informatie over BTW zonnepanelen terugvragen bij de belastingdienst, kunt u contact opnemen met onze klantenservice.

Zonnepanelen hebben een terugverdientijd van ongeveer 7 jaar. Dat wil zeggen dat u gemiddeld 7 jaar na aanschaf de zonnepanelen heeft terug verdient en daarna heeft u puur eigen duurzame stroom.
Veel huishoudens maken niet volledig gebruik van wat ze opgewekt hebben uit zonnestroom. Daardoor houden ze wat over uit het eigen stroom wat ze opgewekt hebben door middel van zonnepanelen die op hun dakkapel geplaatst zijn. U kunt stroom terugleveren via het elektriciteitsnet naar uw netbeheerder en daarvoor een vergoeding ontvangen. Dit wordt salderen genoemd.

De huidige salderingsregeling laat het toe om 100% van de stroom die u terug levert te salderen. Momenteel mag u er evenveel voor terugvragen aan u netbeheerder als dat u voor stroom betaald.

Vanaf 2025 is het de bedoeling dat er nog maar 64% mag worden gevraagd voor salderen en dat wordt vanaf dan jaarlijks afgebouwd met 9% tot en met 2030.

De salderingsregeling laat het toe dat uw verbruik wordt verrekend met wat u terug geeft. Salderen zorgt er dus voor dat de energiekosten laag blijven.

Helaas zijn er geen subsidies op zonnepanelen aan te vragen. U kunt wel gebruik maken van BTW terugvragen en de saldering regeling.

Zijn de goedkoopste zonnepanelen goed?

Bij de zoektocht naar zonnepanelen geldt dezelfde regel als met ieder ander product. Namelijk, hoe goedkoper de kwaliteit des te meer er is bespaart op materialen en op de zonnecellen.

Kiezen voor een goedkopere type zonnepaneel zal geen invloed hebben op de terugverdientijd, dit heeft namelijk te maken met uw opbrengst in vergelijking met wat u verbruikt.

Als de kwaliteit van de zonnecel niet goed is zal de opbrengst ook lager uitvallen. Hierdoor zult u een lager rendement hebben.
Voor het streven naar een hoog rendement zult u in hoge kwaliteit zonnepanelen moeten investeren. Een goed rendement is namelijk afhankelijk van de zonnepanelen kwaliteit.

We gaan er van uit dat een gemiddeld huishouden in Nederland 3500kw per jaar verbruikt en een kwalitatief paneel gemiddeld 310kw per jaar oplevert.

Zo kunt u zelf inschatten dat hoe beter de zonnepaneel, des te meer vermogen u kunt opwekken. Onnodig veel zonnepanelen plaatsen die minder kwalitatief zijn, is dus overbodig.

Bij zonnepanelen geldt de regel hoe hoger de wattpiek voor het aantal geplaatste panelen. Hoe lager de kosten per wattpiek zal zijn.

Bij de offerte aanvraag wilt u dat de offerte in behandeling wordt genomen met als doel met u mee te denken. Niet alleen voor nu, maar ook voor in de toekomst.

Kies daarom altijd voor een energieleverancier die u kan adviseren naar aanleiding van uw persoonlijke situatie. Tevens is het van belang dat de installateurs gecertificeerd, bekwaam en ervaren zijn.

Bij HEM begeleiden en informeren onze experts u van offerte tot aan installatie.

Gecertificeerde zonnepanelen installateurs

Bij HEM vinden we kwaliteit belangrijker dan kwantiteit. De panelen die wij op voorraad hebben zijn hoog in kwaliteit en ze worden geplaatst door een ervaren gecertificeerde installateur.

Nadat wij samen met jou al jouw wensen in kaart hebben gebracht zullen wij je een offerte toezenden.

De installateur zal bij je langskomen om een dakcheck uit te voeren en je adviseren omtrent alle zaken voor de installatie van de panelen.

Om optimaal gebruik te maken van de zon uren kijkt de expert naar welke zijde van het dak de panelen het beste geplaatst kunnen worden. Een dak wat richting westen, zuiden of oosten staat zal namelijk veel meer zon uren hebben in tegenstelling tot een dak die richting het noorden staat.

Als zonnepanelen in de schaduw komen te liggen zal dit effect hebben op de opbrengst. Een beetje schaduw van bijvoorbeeld een boom of schoorsteen zal al gauw ertoe leiden dat de panelen niet maximaal kunnen presteren.

Oppervlakte doet er zeker toe! Dat is namelijk de bepalende factor in de hoeveelheid panelen die geplaatst kunnen worden. De opbrengst is hoger als er meerdere zonnepanelen geplaatst kunnen worden. Er zal dus voldoende ruimte moeten zijn zodat er meerdere zonnepanelen op uw dak passen.

Zonnepanelen kunnen op vrijwel elk dak geplaatst worden, ook een schuin dak of een dak gemaakt van dakpannen. Een schuin dak is vaak wel ideaal voor een goede opbrengst echter moet het dak dan wel wijzen naar de richting waar de meeste zon uren zitten.
Bij een plat dak maakt de richting niet veel uit echter kunnen er dan minder panelen gemonteerd worden doordat de panelen elkaar overschaduwen.

Vanuit de panelen zullen er kabels richting omvormer en de meterkast lopen. Dit is vaak een onopvallende route en ook hiernaar zal gekeken moeten worden.

Hoe werken zonnepanelen?

De meeste zonnepanelen bestaan uit een aantal lagen met daarin meerdere zonnecellen. De panelen nemen het zonlicht op als elektriciteit en een omvormer zorgt ervoor dat de opgevangen gelijkstroom wordt omgezet naar wisselstroom.

De wisselstroom loopt via een bekabeling naar uw meterkast en voorziet uw huishouden van de nodige elektriciteit om u in uw dagelijkse voorzieningen te voldoen.

Een zonnecel is meestal gemaakt van silicium kristallen die opgemaakt is uit zand. Het is een natuurlijk element.

Om zonnecellen toe te passen in zonnepanelen ondergaat het een proces waarbij het flinterdun wordt gesneden en daarna erg kwetsbaar is. In panelen zitten ze daarom ook goed verpakt tussen glazen lagen.

Doordat het zonlicht op de zonnecellen valt kunnen ze dit opnemen en omzetten in elektriciteit. Dit wordt zonnestroom genoemd.

Gelijkstroom is stroom die steeds dezelfde richting op beweegt (van plus naar min) en een vaste constante spanning heeft.

Wisselstroom is stroom die constant een andere richting op beweegt (van plus naar min en van min naar plus) en geen constante spanning heeft.

Een omvormer zorgt ervoor dat gelijkstroom wordt omgezet naar wisselstroom. Dit doen omvormers door de éénrichting stroom te geleiden naar een wissel stroom van 230 volt.

Deze type stroom en voltage is wat wij in Nederland uit de stekker dozen krijgen zodat we onze apparaten kunnen aansluiten.

Wat is de levensduur van zonnepanelen?

Zonnepanelen hebben een lange levensduur van gemiddeld 25 jaar of nog langer.

Fabrikanten geven echter maar maximaal 25 jaar productgarantie. Dit wil niet zeggen dat de zonnepanelen daarna niet meer voldoende vermogen opwekken. Het maximale vermogen zal met de tijd wel wat achteruit gaan maar ze zullen nog steeds functioneel zijn. Het exacte aantal jaar productgarantie zal uiteraard per leverancier verschillen.

Hoe onderhoud je zonnepanelen?

Zelfs de beste zonnepanelen vragen soms nog wel eens wat onderhoud. Dit zal niet vaak zijn en alleen indien nodig.

Als zonnepanelen vies worden zult u ze eens in de zoveel tijd moeten schoonmaken. Dit kunt u het beste doen wanneer er geen sterk zonlicht is met een speciaal reinigingsmiddel en water.

Een omvormer zal na een tijdje toe zijn aan vervanging. Hoewel ze gemiddeld tussen de 15 en 20 jaar meegaan is het toch niet oneindig.

De omvormer zelf heeft nauwelijks tot geen onderhoud nodig.

Zijn er andere factoren om rekening mee te houden?

Na een korte zoektocht en een aantal offertes verder heeft u als het goed is een actueel overzicht van wat voor voordelen zonnepanelen hebben. Toch zijn er ook andere factoren die niet vergeten mogen worden voordat er gestart kan worden met besparen.

Investering in zonnepanelen

Met zonnepanelen wek je dus energie op waarmee u de energiekosten verlaagt. Hierdoor kunt u op de lange termijn flink besparen en door besparing heeft u een snellere terugverdientijd.

Verzekeren van zonnepanelen

Een zonnepaneel is een dure investering en bij een prijzige investering moet het verzekerd zijn. Want wat als ze beschadigd raken?

Zonnepanelen vallen onder de opstalverzekering van uw woning.

Warmtepomp met zonnepanelen

Als het plan is om volledig duurzaam te gaan leven en vrij van fossiele brandstoffen te zijn, kunt u overwegen om een warmtepomp te laten installeren door ervaren installateurs.

Met zonnepanelen wek je namelijk stroom op die uw warmtepomp zal voorzien. Er zal wel meer stroom worden verbruikt maar het doet de waarde van uw woning stijgen. Bovendien zal uw woning een beter energielabel krijgen doordat het volledig gebruik maakt van hernieuwbare energie.

Zonnepanelen op je dak plaatsen in combinatie met een warmte pomp installatie moet wel uitgevoerd worden door professionele installateurs.

Zonnepanelen kopen

Bij HEM streven we voor het verduurzamen van de Nederlandse samenleving. De aarde is namelijk ons planeet en we zullen het allemaal moeten onderhouden zodat we het ook schoon kunnen achterlaten voor de generaties na ons.

Het corrigeren van het vervuilde milieu van de afgelopen eeuwen is niet op korte termijn, daarom denken wij graag met u mee op de lange termijn.

Zonnepanelen zijn de toekomst van zelfredzaamheid en onafhankelijkheid van ieder huishouden in Nederland. Ze dragen een stukje bij aan een schoner milieu, en een schoner milieu betekent een tevreden planeet.

Vul je gegevens in voor een vrijblijvend persoonlijk aanbod.

Bereken vandaag nog wat een verschil het plaatsen van een zonnepaneel voor jou en je energierekening kan doen. Vul je gegevens in en vraag geheel vrijblijvend een offerte aan.

Onze team van ervaren experts zal gauw contact met je opnemen om je wensen te bespreken.

Wij zijn er voor jou

Alles is zo ingericht om jouw leven makkelijker te maken. Mocht je toch vragen hebben over meterstanden, besparen, verhuizen of andere zaken, dan staat ons contact team voor je klaar. Da’s lekker thuiskomen.