Het modelcontract is een standaard energiecontract met variabele tarieven. Alle energieleveranciers bieden een modelcontract aan. De voorwaarden zijn bij alle energieleveranciers hetzelfde – het enige verschil zijn de tarieven. Je kunt de modelcontracten van verschillende energieleveranciers dus makkelijk met elkaar vergelijken.

Het voordeel van een modelcontract is dat je niet vastzit aan een vaste looptijd. Dit betekent dat je dit contract altijd kosteloos kan opzeggen met een opzegtermijn van 30 dagen.

Een nadeel is dat je te maken hebt met de prijswijzigingen. De prijzen kunnen omlaag maar ook omhoog gaan, dit kan dus een voordeel of een nadeel zijn. Je hebt hierdoor geen zekerheid. Deze prijswijzigingen worden tenminste één week van tevoren bekend gemaakt.

Je krijgt dus van ons:

  • Een contract voor onbepaalde tijd
  • Je kunt je contract altijd kosteloos opzeggen met een opzegtermijn van 30 dagen
  • Het energiecontract is vastgesteld en goedgekeurd door de Autoriteit Consument en Markt (ACM)
  • Je betaalt altijd met automatische incasso

Onderstaande kosten zijn bij alle leveranciers gelijk. Dit brengen wij in rekening voor de netbeheerder en de overheid en dragen wij 1-op-1 af aan de genoemde partij.

Netbeheerkosten

Je netbeheerkosten zijn gebaseerd op je netbeheerder (dit hangt af van je postcode) en het type meter dat je hebt. Je kunt je netbeheerder vinden op een oude jaarrekening of via deze website: https://www.eancodeboek.nl/eancodeboek/control/index

Het type meter dat je hebt kun je vinden op een oude jaarrekening of eindrekening (de meeste huishoudens hebben een 3x25A aansluiting). Je kunt hier ook ons of je netbeheerder voor bellen.

Op de website van je netbeheerder vind je dan de exacte kosten per jaar voor je elektriciteits- en gasmeter.

Opslag duurzame energie (ODE) & energiebelasting (EB)

Je betaalt aan de overheid (naast de btw) ook nog 2 extra belastingen. Deze zijn voor iedereen gelijk en verplicht, maar zijn afhankelijk van je verbruik. De overheid heeft aangekondigd dat de heffingskorting eenmalig voor 2022 verhoogd zal worden en de energiebelasting op elektriciteit verlaagd. Voor een huishouden met gemiddeld verbruik betekent dit een belastingvoordeel van ongeveer €450,- voor 2022. Onderstaande tarieven zijn geldig tot 1 juli 2022. Dit is onder voorbehoud wijzigende marktomstandigheden. De gewijzigde tarieven zullen dan op deze pagina worden weergegeven. Alle onderstaande prijzen zijn inclusief BTW.

Teruglevering en saldering

Produceer je zelf energie met bijvoorbeeld zonnepanelen dan ontvang je een vergoeding voor de terug geleverde stroom. In Nederland hebben we hiervoor de salderingsregeling. Deze regeling houdt in dat de terug geleverde stroom op de jaarafrekening afgetrokken wordt van de geleverde stroom. Als er na aftrek van de terug geleverde stroom nog een positief saldo overblijft van geleverde stroom wordt deze afgerekend tegen het leveringstarief inclusief energiebelasting, opslag duurzame energie (ODE) en btw. Heb je meer stroom terug geleverd dan er geleverd is dan ontvang je voor de terug geleverd stroom die na de saldering overblijft, een vergoeding  van 75% van het kale leveringstarief. Dit is het stroom tarief exclusief energiebelasting, ODE en btw.

Leveringstarieven Modelcontract – Elektriciteit

Aansluiting
Leveringstarief
Energiebelasting + ODE
Totaal
(€/kWh)
(€/kWh) t/m 10.000 kWh
(€/kWh)
Enkel tarief
€ 0,495017€ 0,08142
€ 0,576437
Normaal tarief€ 0,560514€ 0,08142
€ 0,641934
Dal tarief
€ 0,429464€ 0,08142
€ 0,510884
Vastrecht per maand per aansluiting
€ 8,46

Leveringstarieven Modelcontract – Gas

Aansluiting
Leveringstarief
Energiebelasting + ODE
Totaal
(€/m³)
(€/m³) t/m 170.000 m³(€/m³)
Gas
€ 2,100212€ 0,54461€ 2,644822
Vastrecht per maand per aansluiting
€ 8,46

Heb je toch nog vragen?

Neem dan contact op met onze klantenservice. Wij staan je graag te woord!