Zonnepanelen huren of kopen? Alle voordelen op een rijtje

Wil je graag zonnepanelen op je dak, maar twijfel je tussen huren of kopen? Het kan een lastige keuze zijn, maar het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn. In dit artikel zetten we alle voordelen en nadelen van zonnepanelen huren voor je op een rijtje, zodat jij de beste beslissing kunt maken voor jouw situatie. Lees snel verder!

Wat zijn zonnepanelen huren?

Als je ervoor kiest om zonnepanelen te huren, betaal je maandelijks een bedrag aan de verhuurder. Hierdoor hoef je geen grote investering in één keer te doen en kun je toch profiteren van lagere energiekosten op lange termijn. Bovendien zijn huurpanelen vaak inclusief onderhoud en reparaties, waardoor jij hier geen extra kosten voor hoeft te maken.

Zonnepanelen huren kan een goede optie zijn voor wie geen grote investering in één keer wil doen en toch wil besparen op lange termijn.

Echter kan het maandelijkse huurbedrag hoger uitvallen dan de besparing op jouw energierekening. Daarnaast is de huurperiode vaak langer dan bijvoorbeeld een lening voor kooppanelen. Het loont daarom altijd om goed onderzoek te doen naar verschillende opties en aanbieders voordat je overgaat tot het huren of leasen van zonnepanelen. Zo ben jij verzekerd van een goede kostprijs en voldoende opbrengst om jouw investering terug te verdienen volgens de salderingsregeling die wordt aangeboden door Hallostroom of andere aanbieders die worden goedgekeurd door Consumentbond Nederland..

Definitie van zonnepanelen huren

Als je ervoor kiest om zonnepanelen te huren, dan huur je de panelen van een bedrijf en betaal je maandelijks een vast bedrag voor het gebruik. Het proces begint met het aanvragen van offertes bij verschillende verhuurders, waarna je kunt vergelijken welke optie het meest voordelig is voor jouw situatie. Als je besluit te huren, zal er vaak eerst gekeken worden naar de geschiktheid van jouw dak.

Het grote voordeel van zonnepanelen huren ten opzichte van zonnepanelen kopen is dat de investering niet in één keer hoeft plaats te vinden. Hierdoor kan het spaargeld op de bank blijven staan of gebruikt worden voor andere doeleinden. Daarnaast zijn eventuele reparatie- en onderhoudskosten ook vaak gedekt bij huurcontracten en heb je geen last meer van stijgende energiekosten door zelf energie op te wekken. Volgens de Consumentenbond kan huren ook interessant zijn als iemand niet voldoende financiële middelen heeft om zonnepanelen aan te schaffen of als diegene geen lening wil afsluiten om ze wel aan te kunnen schaffen.

Verschil tussen zonnepanelen huren en zonnepanelen kopen

Wanneer je besluit om zonnepanelen te installeren, zijn er twee opties: huren of kopen. Het belangrijkste verschil tussen beide is dat bij huren de panelen eigendom blijven van de verhuurder en bij koop van jouzelf worden. Bij huur betaal je maandelijks een bedrag aan de verhuurder voor het gebruik van de panelen en bij koop betaal je in één keer voor de aanschaf ervan.

Bij het vergelijken van kosten is het belangrijk om rekening te houden met initiële investering versus langdurige kosten. Kopen vereist meestal een hogere initiële investering, terwijl huur betekent dat er maandelijkse huurkosten zijn die zich na verloop van tijd kunnen opstapelen tot meer dan wat zou worden uitgegeven als ze werden gekocht. Andere factoren die moeten worden overwogen zijn onder andere lening- of lease-opties, salderingsregeling, spaargeld en energiekosten.Er wordt ook aangeraden om advies te vragen aan organisaties zoals Consumentenbond of Hallostroom voordat u uw keuze maakt.

Voordelen van zonnepanelen huren

Heb je interesse in zonnepanelen maar wil je niet investeren in de aanschaf ervan? Dan is het huren van zonnepanelen een goed alternatief. Hierdoor hoef je geen spaargeld te hebben en betaal je maandelijks huur, wat vaak lager is dan de energierekening. Daarnaast behoudt je als huurder ook recht op de salderingsregeling, waardoor jouw opgewekte stroom wordt verrekend met jouw energieverbruik.

Een ander voordeel van het huren van zonnepanelen is dat er geen onderhoudskosten zijn en er geen risico bestaat op verouderde technologie omdat de panelen regelmatig worden vervangen door nieuwere modellen. Bovendien blijf jij volledige controle houden over jouw energiekosten zonder een lening aan te hoeven gaan of grote investering te doen bij aankoop. De Consumentenbond raadt daarom ook aan om eerst goed na te denken voordat men besluit om zonnepanelen te kopen of leasen/huren.

zonnepanelen kopen

Lagere investeringskosten

Geen grote initiële uitgaven, kleine maandelijkse huurkosten in plaats van forse aanschafprijs en bespaar geld voor andere investeringen. Dat zijn de voordelen van het huren van zonnepanelen ten opzichte van kopen. Door te huren hoef je geen spaargeld te hebben of een lening af te sluiten om de panelen aan te schaffen. Daarnaast is de maandelijkse huur vaak lager dan wat je normaal gesproken betaalt aan energiekosten.

Andere voordelen van het huren zijn dat je de salderingsregeling behoudt en geen onderhoudskosten hebt. Ook loop je geen risico op verouderde technologie omdat het bedrijf waarmee je huurt altijd up-to-date apparatuur levert. Hierdoor wekken jouw gehuurde zonnepanelen altijd voldoende stroom op tegen een lagere kostprijs dan wanneer je ze zou kopen volgens consumentenbond.nl.

  • Geen grote initiële uitgaven
  • Kleine maandelijkse huurkosten in plaats van forse aanschafprijs
  • Bespaar geld voor andere investeringen

Geen spaargeld nodig

Als je ervoor kiest om zonnepanelen te huren, hoef je geen spaargeld te hebben. In tegenstelling tot het kopen van zonnepanelen, hoef je bij huur niet een grote investeringskosten te maken. Bovendien is de maandelijkse huur vaak lager dan wanneer je een lening afsluit voor het kopen van zonnepanelen.

Het huren van zonnepanelen biedt ook de mogelijkheid om direct te besparen op energierekening zonder eerst geld opzij te hoeven leggen. Vergeleken met zelf panelen aanschaffen en installeren kan het huren of leasen hiervan voordeliger uitpakken qua kostprijs per kWh-opbrengst volgens consumentengids. Daarnaast behoudt men bij huurperiode ook nog eens recht op salderingsregeling terwijl dit aan verandering onderhevig zal zijn als men eigenaar wordt van panelensysteem en deze in eigen beheer heeft .

Maandelijkse huur is vaak lager dan energierekening + huurperiode

Met het huren van zonnepanelen kun je genieten van voorspelbare en lagere kosten. Doordat de maandhuur laag blijft en je de zonnestroom gebruikt die door jouw gehuurde panelen wordt geleverd, heb je een veel lagere vaste maandlast in plaats van fluctuerende energiekosten. Mogelijke besparingen op de lange termijn zijn afhankelijk van toekomstige prijswijzigingen, maar het leasen of huren is vaak een goede optie voor mensen zonder spaargeld of investeringsmogelijkheden.

Daarnaast behoudt je met huur- of leasepanelen ook nog eens de salderingsregeling. Je hoeft geen onderhoudskosten te betalen en loopt geen risico op verouderde technologie. Dit terwijl jij zelf stroom kunt opwekken tegen kostprijs! De Consumentenbond geeft aan dat het leasen of huren van zonnepanelen voor veel mensen een slimme keuze kan zijn als ze niet willen kopen en/of cash geld beschikbaar hebben om te investeren in eigen panelen. De maandelijkse huur is al gauw lager dan hun energierekening plus huurperiode!

Salderingsregeling behouden

Blijf profiteren van saldering zoals bij kooppanelen vaak het geval is. Dit betekent dat je dezelfde waarde krijgt voor elke kWh stroom die jouw systeem levert als wat jij betaalt per kWh. Hierdoor behoud je financieel voordeel over teruggeleverde stroom aan het elektriciteitsnetwerk en hoef je niet bezig te houden met administratie rondom verbruik en teruglevering van stroom. Bij het huren van zonnepanelen geniet je dus nog steeds van deze voordelen, zonder de hoge investerings- of onderhoudskosten die bij kopen komen kijken. Zo bespaar je op energierekening én huurkosten tijdens de huurperiode.

zonnepanelen salderen

Geen onderhoudskosten

Onderhoud is de verantwoordelijkheid van de verhuurder, dus als je ervoor kiest om zonnepanelen te huren hoef je geen extra kosten te maken voor reparaties of vervanging. Het maandelijkse huurbedrag is inclusief deze kosten, waardoor je zorgeloos kunt genieten van alle voordelen zonder extra uitgaven.

Voordelen:

  • Geen onderhoudskosten voor reparaties en vervanging
  • Maandelijks huurbedrag is inclusief reparatie- en vervangingskosten
  • Zorgeloos genieten van alle voordelen zonder extra kosten

Geen risico op verouderde technologie

Verhuurders van zonnepanelen updaten regelmatig hun panelen om mee te gaan met nieuwe ontwikkelingen. Hierdoor hoef jij je minder zorgen te maken over technologische updates dan bij kooppanelen. Bovendien is er na afloop van het huurcontract de mogelijkheid om nieuwere, efficiëntere panelen te huren, waardoor je altijd verzekerd bent van de beste opbrengst en kostprijs.

Nadelen van zonnepanelen huren

Als je ervoor kiest om zonnepanelen te huren, betaal je maandelijks huur in plaats van een investering te doen. Dit kan op de lange termijn duurder uitvallen dan wanneer je zou kiezen voor het kopen van de panelen. Daarnaast ben je niet de eigenaar van de zonnepanelen en kun je ze niet verkopen als je ze niet meer nodig hebt.

Het huren van zonnepanelen kan ook invloed hebben op andere aspecten zoals salderingsregeling, lening of spaargeld dat nodig is om deze keuze te maken. Het is daarom belangrijk om goed na te denken over jouw persoonlijke situatie voordat je besluit om zonnepanelen te gaan huren in plaats van zelf aan te schaffen.

Je betaalt maandelijks huur in plaats van investering

Wanneer je ervoor kiest om zonnepanelen te huren in plaats van te kopen, betaal je maandelijks huur in plaats van een investering te doen. Dit kan op de korte termijn financieel voordelig zijn omdat je geen grote aankoop hoeft te doen. Echter, op de lange termijn heb je geen financieel voordeel en ben je meer geld kwijt aan huur dan wanneer je de panelen zou hebben gekocht.

Andere mogelijke nadelen van het huren van zonnepanelen zijn dat de huurprijs na verloop van tijd kan stijgen en dat er beperkingen kunnen worden gesteld aan het gebruik ervan. Zo kun je bijvoorbeeld minder vrijheid hebben om zelf energie op te wekken of kunnen er restricties zijn met betrekking tot de salderingsregeling.

Overweeg daarom goed of het huren van zonnepanelen echt voordelig is voor jouw situatie. Hieronder nog even kort samengevat wat mogelijke nadelen:

  • Geen financieel voordeel op de lange termijn.
  • Huurprijs kan na verloop van tijd stijgen.
  • Mogelijke beperkingen op het gebruik van de zonnepanelen.

Je bent niet de eigenaar van de zonnepanelen

Geen mogelijkheid om zelf te beslissen over onderhoud en reparatie. Als je ervoor kiest om zonnepanelen te huren in plaats van ze te kopen, heb je geen controle over wanneer of hoe deze worden gerepareerd of onderhouden. Dit kan leiden tot onverwachte downtime en verminderde prestaties, wat de energieopbrengst vermindert en de energierekening verhoogt.

Daarnaast heb je beperkte controle over prestaties en garanties. Aangezien u niet de eigenaar bent van het systeem, moet u ook vertrouwen op uw huur- of leasebedrijf voor eventuele garanties op prestatieafspraken. En als er een storing optreedt die niet snel wordt opgelost door het bedrijf zelf, kunt u problemen ondervinden bij het indienen van claims voor schade aan uw apparatuur.

Ten slotte zijn er gebruiksbeperkingen bij verhuizing of wijziging huurovereenkomst. Wanneer u zonnepanelen huurt in plaats van koopt, heeft u geen flexibiliteit als het gaat om waar ze worden geïnstalleerd – zoals tijdens een toekomstige huisbeweging – omdat dit afhankelijk is van de locaties die beschikbaar zijn via uw leasebedrijf. Bovendien kan het wijzigen van uw huurovereenkomst betekenen dat nieuwe kosten moeten worden gemaakt met betrekking tot installatie- of verwijderingskosten.

Je kunt de zonnepanelen niet verkopen als je ze niet meer nodig hebt

Bij huren in plaats van zonnepanelen kopen, loop je het risico om potentiële waarde te verliezen als je ze niet meer nodig hebt. Dit komt doordat het moeilijk of onmogelijk kan zijn om contractuele afspraken voortijdig te verbreken. Bovendien is het inefficiënt als slechts een klein aantal panelen nodig is, maar alleen complete systemen beschikbaar zijn. Het huren van zonnepanelen kan dus voordelig lijken op korte termijn, maar op de lange termijn kun je beter investeren in panelen die bij jouw specifieke behoeften passen en die jij ook daadwerkelijk bezit.

Bekijk ook onze andere blogs:

Zonnepanelen levertijd: Hoe lang duurt energie opwekken?