Energiekosten besparen met de TEK-subsidie voor MKB

Zijn de energiekosten van je mkb-onderneming minimaal 7% van jouw totale omzet? Dan zou je mogelijk in aanmerking kunnen komen voor de Tegemoetkoming Energiekosten. Hieronder vertellen wij je graag meer over deze regeling en hoe je hier gebruik van kunt maken.

Tegemoetkoming energiekostenDe opening van de Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief MKB (TEK) door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft inmiddels plaatsgevonden. Het is nu mogelijk voor energie-intensieve MKB-ondernemers om deze regeling aan te vragen. Indien jouw energiekosten minstens 7% van de totale omzet bedragen en je als ondernemer voldoet aan de voorwaarden van de regeling, dan kan je een compensatie krijgen voor de gestegen gas- en elektriciteitskosten. Deze compensatie bedraagt de helft van de stijging van de energiekosten in 2023 ten opzichte van 2022.

Voorwaarden Tegemoetkoming EnergiekostenOm voor deze regeling in aanmerking te komen, moet jouw onderneming aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet minimaal 7% van de omzet (voorheen 12,5%) van de onderneming worden besteed aan energiekosten en mag het niet meer dan 250 werknemers in dienst hebben. Bovendien moet er jaarlijks minimaal 5000m³ gas of 50.000 KWh elektriciteit worden verbruikt en moet de onderneming ingeschreven staan in het Handelsregister.

Aanvullende voorwaardenEr zijn enkele aanvullende subsidievoorwaarden. Als je al een tegemoetkoming hebt ontvangen vanwege het prijsplafond, dan zal dit bedrag in mindering worden gebracht op jouw TEK-subsidie. Dit geldt ook voor de compensatieregeling van 190 euro over de periode november en december 2022. Op de website van RVO kun je alle voorwaarden terugvinden.

Hoogte vergoedingJe kunt een aanvraag doen om 50% van je energiekosten boven een vastgestelde drempel vergoed te krijgen. De drempelprijs is vastgesteld op € 1,19 per kubieke meter gas en € 0,35 per kilowattuur stroom. Je moet wel zelf betalen voor de energiekosten onder dit bedrag.

Het maximumbedrag dat je kunt terugkrijgen is €160.000. Het totaalbedrag geldt voor de onderneming of groep en niet per energiecontract of locatie. Op de website van RVO kun je voorbeelden vinden van hoeveel geld je terug kunt krijgen.

TEK aanvragenJe kunt de tegemoetkoming aanvragen op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Daar heb je tot en met 2 oktober 2023 17:00 uur de tijd voor. Je kunt dan met terugwerkende kracht je aanvraag indienen voor de periode van 1 november 2022 tot 31 december 2023.

Voor de aanvraag heb je een e-Herkenning niveau 3 met machtiging ‘RVO diensten op niveau eH3’ (of hoger) nodig. Ben je ZZP-er of heb je een eenmanszaak? Dan mag je ook inloggen met jouw Digi-D.

Bereid je aanvraag voor en vraag direct aan:

Laatste nieuws

Het beste van energie.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over energie, onze acties en onze voordelen.