Energiekosten Verlagen: De Voordelen van een Energie Audit

Als u verhuist of gewoon op zoek bent naar manieren om uw energierekening te verlagen, kan een energie audit de oplossing zijn. Dit is een onderzoek naar uw stroom- en gasverbruik, waarbij een deskundige adviseur uw huidige energiegebruik en -kosten in kaart brengt en u vervolgens tips en aanbevelingen geeft om energie te besparen.

Er zijn verschillende manieren om energie te besparen, zoals het gebruik van energiezuinige apparaten en het verminderen van het gebruik van energieslurpers zoals oude koelkasten of wasmachines. Maar een energie audit gaat verder dan alleen het vervangen van apparaten. Het kan u ook helpen om bewuster om te gaan met uw energiegebruik, door bijvoorbeeld iets minder lang te douchen, de verwarming een graadje lager te zetten of te kiezen voor duurzame energiebronnen.

Hoe kan ik mijn energierekening verlagen?

Er zijn verschillende manieren om je energierekening te verlagen. Een van de eerste stappen die je kunt zetten is het vervangen van je oude energieverslindende apparaten door energiezuinige varianten. Denk hierbij aan een koelkast, wasmachine en droger met energielabel A+++. Ook het gebruik van slimme thermostaten kan helpen bij het besparen van energie.

Daarnaast kun je bewuster omgaan met je energieverbruik. Door bijvoorbeeld iets minder lang te douchen, lampen uit te doen als je een kamer verlaat en minder vaak de verwarming aan te zetten kun je al flink besparen op je stroom- en gasverbruik.

Als je meer en gerichter wilt besparen, is het aan te raden om contact op te nemen met een energiecoach. Zij kunnen je helpen met het inzichtelijk maken van je stroomverbruik en adviseren over manieren om energie te besparen. Ook kun je bij verhuizing overwegen om over te stappen naar een leverancier die duurzame energie aanbiedt, zoals wind- of zonne-energie.

Hoe kun je het energieverbruik in je huishouden meten?

Het monitoren van je energieverbruik is een belangrijke stap om bewust te worden van je energiegebruik en om potentiële gebieden voor energiebesparing te identificeren. Hier zijn enkele manieren waarop je dit kunt doen:

  1. Slimme Thermostaat: Met een slimme thermostaat kun je je verwarmings- en koelgebruik in real-time volgen en aanpassen. Deze apparaten bieden gedetailleerde informatie over je energieverbruik en stellen je in staat om je verwarming op een energie-efficiënte manier te beheren.
  2. Energiecoaches: Energiecoaches kunnen je helpen om je energieverbruik te evalueren en strategieën te identificeren om energie te besparen. Ze kunnen een grondige beoordeling van je huis uitvoeren en aanbevelingen doen voor verbeteringen.
  3. Iets minder lang douchen: Het verminderen van de tijd die je onder de douche doorbrengt, kan aanzienlijk besparen op zowel water- als energieverbruik. Je kunt de hoeveelheid energie die je bespaart door korter te douchen meten door je water- en energierekening te vergelijken met eerdere maanden.
  4. Energieverbruiks-meters: Deze apparaten kunnen worden aangesloten op huishoudelijke apparaten om hun energieverbruik te meten. Dit kan je helpen om te begrijpen welke apparaten het meeste energie verbruiken.

Door deze methoden te gebruiken, kun je een beter inzicht krijgen in je energieverbruik en waar je mogelijk energie kunt besparen. En vergeet niet, elke kleine verandering kan een groot verschil maken. Het meten van je energieverbruik is de eerste stap naar een duurzamer en energiezuiniger huishouden.

Wat zijn de beste manieren om energie op te slaan in je huis?

Het opslaan en effectief beheren van energie in jouw huis is een cruciaal aspect van een duurzame levensstijl. Hier zijn enkele van de beste manieren om energie op te slaan en te besparen in jouw huis:

  • Zonnepanelen aanschaffen: Dit is een van de meest effectieve manieren om energie op te slaan en te besparen. Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit die jou in jouw huis kunt gebruiken. Het overtollige stroom kan opgeslagen worden in een thuisaccu voor later gebruik of teruggevoerd worden naar het elektriciteitsnet, waardoor jouw energierekening verlaagt.
  • Energiebesparende apparaten: Het vervangen van oudere apparaten door energie-efficiënte modellen kan aanzienlijk helpen bij het besparen van energie. Let op de energielabels bij het aanschaffen van nieuwe apparaten.
  • Gas besparen: Het verminderen van het gasverbruik is een belangrijke manier om energie te besparen. Dit kun je doen door jouw huis goed te isoleren, zuinige verwarmingsapparaten te gebruiken en jouw gasverbruik regelmatig te berekenen om inzicht te krijgen in uw consumptiepatronen. Bovendien kan het overstappen op een duurzame energieleverancier, zoals hem.nl, jou helpen om jouw ecologische voetafdruk te verkleinen.
  • Energiebeheer-systemen: Slimme thermostaten en andere energiebeheer-systemen kunnen jou helpen jouw energieverbruik beter te beheren en te optimaliseren.
  • Energieopslag: Thuisbatterijen, zoals de Tesla Powerwall, slaan overtollige energie op van uw zonnepanelen voor gebruik wanneer de zon niet schijnt.

Door deze methoden te combineren, kunt u een aanzienlijke hoeveelheid energie besparen en opslaan in jouw huis, jouw energiekosten verlagen en bijdragen aan een duurzamere toekomst.

zonnepanelen

Wat zijn de belangrijkste energiebesparende tips die je thuis kunt toepassen?

Als je op zoek bent naar manieren om je energierekening te verlagen, dan is een energie audit een goed startpunt. Tijdens een energie audit wordt er gekeken naar je huidige stroom- en gasverbruik en wordt er geanalyseerd waar er mogelijkheden zijn om energie te besparen. Denk hierbij aan het vervangen van energieslurpende apparaten door energiezuinige alternatieven, iets minder lang douchen of het installeren van een slimme thermostaat.

Naast het besparen van geld op je energierekening heeft energiebesparing ook een positieve impact op het milieu. Door bewust om te gaan met je energieverbruik en te kiezen voor duurzame energie draag je bij aan de reductie van CO2-uitstoot. Daarnaast is het vanaf 2023 verplicht om minimaal energielabel C te hebben voor je woning, dus het is verstandig om nu al stappen te zetten richting energiebesparing. Om je hierbij te helpen kun je ook gebruik maken van energiecoaches, die je persoonlijk advies kunnen geven over het besparen van energie en gas.

Lees ook onze andere blogs over:

Zonnepanelen berekenen: waar moet je op letten?

Laatste nieuws

Het beste van energie.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over energie, onze acties en onze voordelen.