Stroom terugleveren tarieven: Wat zijn de opties?

Denk je dat je stroomtarief gewoon een vast nummer is op je rekening? Onze energievergelijker kan helpen. Houd rekening met de gemiddelde energiebelasting. Denk nog eens na! Het begrijpen van terugleveringstarieven voor stroom, zoals weergegeven in onze energievergelijker, kan het verschil maken tussen het wel of niet winstgevend maken van jouw zonne-energie. Het stroomtarief en de energiebelasting spelen hierin een belangrijke rol, net zoals de terugleververgoeding. Energieleveranciers hebben verschillende tarieven, en deze kunnen aanzienlijk variëren.

De overschotten die je opwekt en teruglevert aan het openbare net, rekening houdend met de energiebelasting en terugleververgoeding, kunnen dus meer waard zijn dan je denkt, afhankelijk van je stroomtarief en verbruik. Onze energievergelijker, inclusief energiebelasting en stroomtarief, staat tot jouw beschikking om te helpen bij het navigeren door deze complexe wereld van verbruik en gemiddelde energiekosten. Op deze pagina wordt alles wat met de kosten, baten en terugleververgoeding van stroom, variabele tarieven en kwh te maken heeft, in euro’s duidelijk uitgelegd, zodat jij een geïnformeerde keuze kunt maken.

Stroom terugleveren

Salderingsregeling en Zonne-energie Teruglevering

Basisprincipes van de salderingsregeling

De salderingsregeling, waarbij de terugleververgoeding wordt berekend per kwh, is een slimme manier om euro’s te besparen op je energierekening. Als je zonnepanelen hebt, kun je soms meer energie produceren dan je verbruikt. Dit overschot wordt gemeten in kWh en kan onder de salderingsregeling vallen, waarbij je een terugleververgoeding kunt ontvangen. Deze extra energie lever je terug aan de energieleverancier. De hoeveelheid teruggeleverde stroom, gemeten in kwh, wordt afgetrokken van de hoeveelheid stroom die je hebt afgenomen van de energieleverancier. Dit proces wordt aangeduid met de term terugleververgoeding, waarbij elke kwh een bepaalde euro waarde heeft. Dit proces heet ‘salderen’.

Bijvoorbeeld, als je 500 kwh produceert met jouw zonnepanelen en 400 kwh afneemt van de energieleverancier, dan betaal je alleen voor het verschil: 100 kwh. Dit wordt de terugleververgoeding genoemd, die op dit moment rond de euro ligt.

De rol van zonne-energie in stroom terugleveren

Zonne-energie speelt een cruciale rol in dit proces. Door het gebruik van zonnepanelen kunnen huiseigenaren hun eigen elektriciteit opwekken en overproductie terugleveren aan het net, wat wordt gemeten in kwh. Dit proces valt onder de salderingsregeling en kan leiden tot een terugleververgoeding. Dit kan leiden tot aanzienlijke besparingen op de energierekening.

Toekomstige veranderingen in de salderingsregeling

Er zijn plannen met de huidige salderingsregeling om deze te vervangen door een variabele terugleververgoeding voor elke kwh die je op het net teruglevert. Deze verandering in terugleververgoeding zou kunnen betekenen dat huiseigenaren minder kwh ontvangen voor hun overtollige stroom dan ze nu doen, wordt dit op de huidige manier voortgezet. Het is dus belangrijk om op de hoogte te blijven van deze ontwikkelingen, zoals de wordt en de terugleververgoeding per kwh, en rekening te houden met mogelijke toekomstige wijzigingen bij het investeren in zonnepanelen. Dus, je moet alert blijven.

Kortom, de regeling voor salderen maakt het mogelijk om geld te besparen op uw energierekening door overtollige stroom, gemeten in kwh, geproduceerd door uw zonnepanelen terug te verkopen aan uw energieleverancier. Dit wordt ook wel terugleververgoeding genoemd, waarbij je kan profiteren van de energie die je zelf opwekt.

Criteria voor Ontvangst van Terugleververgoeding

Vereisten voor terugleververgoeding

Er zijn een paar dingen die je moet weten over het ontvangen van een terugleververgoeding, zoals de salderingsregeling, wat wordt op kwh gebaseerd.

 • Je moet energie hebben teruggeleverd aan het netwerk.
 • De hoeveelheid teruggeleverde elektriciteit moet redelijk zijn.
 • Je energieleverancier moet een regeling hebben voor het betalen van de terugleververgoeding. Dit wordt berekend per kwh.

Kies de juiste energieleverancier

Het kiezen van de juiste energieleverancier is cruciaal. Niet alle leveranciers bieden dezelfde tarieven of terugleververgoeding voor teruggeleverde stroom in kwh, dus doe je onderzoek op dit gebied en maak een weloverwogen keuze.

Factoren die de vergoeding bepalen

De hoogte van je terugleververgoeding hangt af van verschillende factoren, op basis van je situatie.

 1. De hoeveelheid energie die je hebt teruggeleverd.
 2. Het tarief dat je leverancier hanteert voor teruggeleverde stroom.
 3. Eventuele extra kosten of kortingen die door jouw leverancier worden toegepast op je terugleververgoeding.

Dus, als je wilt profiteren van het terugleveren van energie en een goede terugleververgoeding wilt ontvangen, zorg er dan voor dat je voldoet aan de vereisten, kies een geschikte leverancier en begrijp welke factoren de hoogte van jouw terugleververgoeding beïnvloeden.

Wil je meer weten over hoe je optimaal kunt profiteren van energie terugleveren? Ontdek handige tips en trucs in onze uitgebreide gids over energie terugleveren voor het jaar 2023.

Hoe de Hoogste Terugleververgoedingen te Vinden?

Methodes voor Hoge Terugleververgoedingen

Er zijn verschillende manieren om de hoogste terugleververgoedingen voor je stroom te vinden

 1. Vergelijk energieleveranciers: Verschillende leveranciers bieden verschillende tarieven aan. Het is belangrijk om deze tarieven en je terugleververgoeding te vergelijken om de beste deal te kiezen.
 2. Onderzoek naar gemiddelde terugleververgoeding tarieven: Je kennis van het gemiddelde tarief in jouw regio kan je helpen een beter contract te onderhandelen.

Rol van Onderzoek en Vergelijking

Onderzoek en vergelijking spelen een cruciale rol bij het vinden van de beste tarieven en je terugleververgoeding. Zonder grondig onderzoek naar de terugleververgoeding, zou je vast kunnen zitten aan een lager dan gemiddeld tarief.

Tips om Uw Terugleververgoeding te Maximaliseren

Hier zijn enkele tips om uw terugleververgoeding te maximaliseren:

 • Investeer in hoogwaardige zonnepanelen: Hoe efficiënter je panelen, hoe meer stroom je kunt leveren en de terugleververgoeding die je kunt krijgen.
 • Optimaliseer de plaatsing van je panelen voor de terugleververgoeding: Zorg ervoor dat ze zo veel mogelijk direct zonlicht ontvangen.
 • Overweeg energieopslag: Als je overtollige energie opslaat, kun je deze later terugleveren wanneer de vraag (en mogelijk ook de prijs) hoger is, en zo een terugleververgoeding verdienen.

Het maximale uit je terugleververgoeding halen vereist dus wat werk, maar met wat onderzoek en slimme beslissingen kan het aanzienlijk meer opleveren!

Top Terugleververgoedingen in 2023

Vooruitblik op 2023

Laten we eens kijken naar de verwachte top terugleververgoedingen in 2023, je zult verrast zijn. Hoewel specifieke cijfers over de terugleververgoeding nog niet beschikbaar zijn, kunnen we enkele voorspellingen doen die je betreffen.

 • Terugleververgoeding vanaf €0.06 per kWh
 • Hogere tarieven voor grotere zonne-installaties

Het is belangrijk om te vermelden dat deze voorspellingen over je terugleververgoeding onderhevig zijn aan wijzigingen.

Invloedrijke Factoren

Er zijn verschillende factoren, je zou kunnen zeggen, die invloed hebben op toekomstige tariefwijzigingen, zoals

 1. Veranderingen in overheidsbeleid
 2. Schommelingen in de energiemarkt
 3. Technologische vooruitgang

Deze factoren kunnen leiden tot hogere of lagere terugleververgoedingen.

Impact op Consumentengedrag

De mogelijke impact van deze tarieven op consumentengedrag en investering in zonne-installaties kan aanzienlijk zijn, je kunt dit niet negeren. Enkele mogelijke scenario’s zijn:

 • Een stijging van de terugleververgoeding kan meer huishoudens, je, stimuleren om te investeren in zonne-energie.
 • Als de vergoeding je daalt, kunnen sommige mensen besluiten hun installatie uit te stellen.

Dus, houd een oogje op de markt en blijf geïnformeerd over eventuele wijzigingen!

Conclusie: De Beste Keuze voor Stroom Terugleveren

Dus, je hebt de hele rit gemaakt en nu vraag je je waarschijnlijk af: “Wat is nou echt de beste keuze om stroom terug te leveren?” Wel, het antwoord is simpel. Kies voor je energieleverancier die hoge terugleververgoedingen biedt en gunstige voorwaarden heeft. En weet je wat? Je hoeft niet eens zelf op zoek te gaan! We hebben het harde werk al voor je gedaan en de top terugleververgoedingen in 2023 al op een rijtje gezet.

Maar vergeet niet dat elke situatie uniek is. Je moet begrijpen dat wat werkt voor de één, misschien niet voor de ander werkt. Dus neem even de tijd om alles goed door te nemen voordat je een beslissing neemt. En als je klaar bent om die stap te zetten, ga ervoor met de moed! Zonne-energie is geweldig en kan jouw leven veranderen – in positieve zin natuurlijk!

Laatste nieuws

Het beste van energie.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over energie, onze acties en onze voordelen.