Energie besparen: De beste tips in 2023

Heb je er ooit bij stilgestaan hoeveel energie we dagelijks verbruiken en wat de impact daarvan is op het milieu en onze portemonnee? Energiebesparing, het verminderen van ons energieverbruik door efficiënter gebruik te maken van onze bronnen, is een belangrijk onderwerp dat we niet mogen negeren.

Het gaat niet alleen om het kiezen van de juiste energieleverancier of het letten op onze energierekening. Er zijn talloze manieren om energie te besparen, van kleine aanpassingen zoals het vervangen van lichten tot grotere stappen zoals investeren in duurzame technologieën. Wanneer beginnen we met minder kwh te verbruiken? En hoe pakken we dit slim aan?

Energie en besparen

Bespaartips voor Woonsituaties

Zet uit wat je niet gebruikt

Je vergeet soms dat apparaten nog aan staan wanneer ze niet in gebruik zijn. Dit wordt een probleem voor zowel je portemonnee als het milieu. Dus, de volgende keer dat je klaar bent met de TV of computer, zet ‘m uit!

LED-verlichting: Een slimme keuze

Vervang die vintage gloeilampen door LED-lampen. Ze verbruiken minder energie en gaan langer mee.

 • Looptijd: LED-lampen hebben een langere looptijd dan traditionele lampen.
 • Kosten: Hoewel LED’s duurder zijn om te kopen, besparen ze op de lange termijn geld.

Programmeerbare thermostaat: Jouw antwoord op energiebesparing

Een programmeerbare thermostaat kan helpen om energie te besparen. Stel het zo in dat de verwarming lager staat wanneer je er niet bent en weer hoger wanneer je thuiskomt.

Hier zijn enkele tips:

 1. Zet de thermostaat 1 graad lager dan normaal. Dit kan al snel 6% aan energie besparen.
 2. Maak gebruik van de timerfunctie om te voorkomen dat de verwarming onnodig aan staat.
 3. Doe regelmatig onderhoud aan je thermostaat om ervoor te zorgen dat hij goed werkt.

Daarnaast is het belangrijk om informatie over energieverbruik bij te houden. Er zijn veel websites die hierbij kunnen helpen, zoals [website].

Dus begin vandaag nog met deze makkelijke stap naar energiebesparing!

Energiezuinige Keuken Inrichten

Kies voor energie-efficiënte apparatuur

Beginnen met het besparen van energie in de keuken? Makkelijk! Stap één is het vervangen van oude apparaten door energie-efficiënte modellen. Een vintage koelkast ziet er misschien cool uit, maar moderne vriezers en koelkasten zijn veel efficiënter.

 • Koop bijvoorbeeld een led lamp, die gebruikt maximaal 90% minder energie dan traditionele lichten.
 • Maak ook slim gebruik van je oven. Wist je dat je soms meer dan 50% aan gas kunt besparen door de laatste minuten van de kooktijd uit te zetten en de restwarmte te gebruiken?

Minimaliseer het gebruik van de oven en magnetron

Zet niet snel even de oven of magnetron aan voor een kleine maaltijd. Doe dit alleen als het echt nodig is. Een goede tip:

 1. Vergeet niet om de oven tijdig uit te zetten, hij blijft nog wel even warm.
 2. Zorg ervoor dat je magnetron zo kort mogelijk draait.

Efficiënt gebruik maken van koelkast en vriezer

Uiteraard wil je voorkomen dat je eten bederft, maar daarnaast kun je ook op andere manieren energie besparen met je koelkast en vriezer.

 • Houd ze vol, maar niet té vol: een goed gevulde koelkast of vriezer werkt efficiënter dan een leeg exemplaar.
 • Let op de temperatuur: stel ze in op een lager niveau om minder stroom te verbruiken.

Energie besparen gaat dus hand in hand met slimme keuzes maken in de keuken! Voor meer informatie over producten die kunnen helpen bij het behalen van deze besparingen, neem eens een kijkje op onze website.

Effectief Water en Gas Besparen

Minder water gebruiken

 • Tijdens het douchen: Een waterbesparende douchekop kan een groot verschil maken. Wist je dat deze snel tot 50% minder water verbruikt? Dat scheelt niet alleen in de portemonnee, maar ook in de uitstoot van CO2.
 • Tijdens het koken: Zet de kraan uit tijdens het schillen van groenten of wassen van rijst. Elke liter telt!

Belang van Regelmatig Onderhoud aan uw CV-ketel

Een goed onderhouden cv-ketel werkt efficiënter en bespaart gas. Daarnaast vermindert regelmatig onderhoud ook de kans op storingen. Dus, weet jij al wanneer je cv-ketel voor het laatst is nagekeken?

Voordelen van een Waterbesparende Douchekop

Een waterbesparende douchekop heeft meerdere voordelen:

 1. Minder waterverbruik: Je bespaart tot wel 20 liter warm water per douchebeurt.
 2. Elektriciteit besparen: Minder warm water betekent minder energie nodig om het water te verwarmen.
 3. CO2-uitstoot verminderen: Door minder elektriciteit te gebruiken, verminder je ook jouw CO2-voetafdruk.

Het antwoord op “wat verbruikt veel stroom?” is vaak witgoed zoals wasmachines en drogers. Maar vergeet niet dat zelfs kleine stapjes, zoals korter douchen of de kraan uitzetten tijdens het koken, bijdragen aan energie besparen!

Woning Isolatie en Energiebesparing

Dubbele Beglazing Voordelen

Dubbele beglazing is zo’n slimme zet. Het houdt de warmte in huis vast, waardoor de verwarming lager kan staan. Dit betekent dat je energierekening daalt, wat uiteraard goed nieuws is voor je portemonnee. Maar wist je dat het ook gratis subsidies kan opleveren vanuit je energieleverancier?

Dakisolatie Bespaart

Beginnen we met dakisolatie. Het verminderen van stookkosten wordt kinderspel wanneer je dakisolatie aanbrengt. Voor elke verloren graad, verspil je ongeveer 7% van je verwarmingsenergie. Dus dakisolatie? Absoluut een maximaal rendement!

Invloed Vloer- en Muurisolatie

Vervolgens kijken we naar vloer- en muurisolatie. Deze kunnen een grote invloed hebben op de algehele energierekening:

 1. Vloerisolatie: Zorgt ervoor dat koude lucht niet omhoog komt door de vloer, wat betekent minder energieverbruik voor verwarming.
 2. Muurisolatie: Beperkt het verlies van warmte door de muren, wat leidt tot minder kg CO2 uitstoot en lagere stookkosten.

Om te illustreren hoeveel u kunt besparen met isolatiemaatregelen, bekijk deze tabel:

MaatregelBesparing per jaar
Dubbele beglazing250 euro
Dakisolatie500 euro
Vloer- en muurisolatie200 euro

Dus doe het zelf of huur professionals in – maar begin nu met besparen!

Slimme Technologie voor Energiebeheer

Slimme Meters

Slimme meters zijn handige apparaten die je inzicht geven in je energieverbruik. Ze laten zien wanneer en hoeveel energie je verbruikt. Zo kun je gemakkelijk patronen ontdekken en waar nodig aanpassingen doen.

Automatisering via Smart Home Technologieën

Met slimme technologieën kun je de verwarming of koeling van je huis automatiseren. Denk aan thermostaten die zichzelf instellen op basis van jouw routines, of systemen die de temperatuur regelen afhankelijk van het weer buiten. Dit maakt het mogelijk om efficiënter met energie om te gaan en dus te besparen.

Zonne-energie Systemen

Zonnepanelen en zonneboilers zijn geweldige opties als het gaat om energie besparen. Ze maken gebruik van de natuurlijke energiebron: de zon. Met deze systemen kan je zelfs volledig onafhankelijk worden van het elektriciteitsnetwerk.

 1. Zonnepanelen: Deze panelen vangen zonlicht op en zetten dit om in elektriciteit.
 2. Zonneboilers: Deze boilers gebruiken de warmte van de zon om water te verwarmen, wat vervolgens gebruikt kan worden voor bijvoorbeeld douchen of verwarming.

Het gebruik van slimme technologieën en duurzame energiesystemen is een effectieve manier om energie te besparen, niet alleen goed voor de portemonnee maar ook voor het milieu!

Subsidies en Overstapmogelijkheden Benutten

Beschikbare subsidies

In Nederland zijn er diverse mogelijkheden voor duurzaam wonen of verbouwen. Hierbij kun je denken aan:

 • Energiebespaarlening: Een voordelige lening voor energiebesparende maatregelen in je eigen huis.
 • Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE): Subsidie voor de aanschaf van bijvoorbeeld een zonneboiler, warmtepomp of biomassaketel.
 • Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH): Voor het isoleren van je dak, spouwmuur, gevel, vloer en glas.

Groene stroom

Overstappen naar groene stroom kan op lange termijn leiden tot lagere kosten. Energieleveranciers bieden vaak producten aan waarbij je stapsgewijs kunt overstappen. Daarnaast is het uiteraard mogelijk om zelf energie te gaan opwekken met zonnepanelen.

Collectieve inkoopacties

Door mee te doen aan collectieve inkoopacties kun je flink besparen op de aanschaf van zonnepanelen of isolatiemateriaal. De prijs wordt lager naarmate er meer mensen meedoen. Mocht je interesse hebben in zo’n actie, dan kun je gratis en vrijblijvend inschrijven.

Maximaal profiteren van deze mogelijkheden betekent dus goed onderzoek doen naar de beschikbare opties en vervolgens een weloverwogen keuze maken. En vergeet niet dat elke stap die we nemen om energie te besparen helpt om onze doelen voor een duurzame toekomst te behalen!

Conclusie: Geld Besparen door Energiebesparing

Zo, dat waren een hoop tips en trucs om energie (en dus geld) te besparen. Hopelijk heb je iets aan deze informatie gehad! Het is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor de planeet.

Dus waar wacht je nog op? Ga aan de slag met die energiezuinige keuken of maak gebruik van slimme technologie om je energieverbruik in de gaten te houden. En vergeet vooral niet te kijken naar een subsidie of een overstapmogelijkheid.

Echt, het is makkelijker dan je denkt. Je hoeft geen expert te zijn om actie te ondernemen en veranderingen door te voeren in jouw huis. Elk klein beetje helpt. Dus waarom zou jij niet beginnen met het maken van een verschil vandaag? Pak die kans en begin vandaag nog met besparen!

Laatste nieuws

Het beste van energie.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over energie, onze acties en onze voordelen.