Wat verbruikt veel stroom? De gouden tips

Stel je eens voor, het is het einde van de maand en je opent je energierekening. Je ogen worden groot als je ziet hoe hoog de kosten zijn. Je vraagt je af: “Wat verbruikt zo veel stroom in mijn huis?” Het bewustzijn over ons energieverbruik is belangrijk, niet alleen voor onze portemonnee, maar ook voor onze planeet.

Elk apparaat dat we gebruiken – van de wasmachine tot de koelkast – draagt bij aan ons jaarlijks verbruik. En laten we eerlijk zijn, wie wil er nu rekenen op hoge energiekosten of een negatieve impact op het milieu? Daarom is efficiënt omgaan met energie zo essentieel.

Stroom

Huishoudelijke apparaten en hun stroomverbruik

Vergelijking tussen verschillende apparaten

 • Een koelkast verbruikt gemiddeld 100 kWh per jaar.
 • Een tv kan rekenen op ongeveer 200 kWh per jaar.
 • Een wasmachine kan tot wel 300 kWh per jaar gebruiken.

Invloed van leeftijd en staat

Oudere apparaten zijn vaak minder energiezuinig. Een oude koelkast kan bijvoorbeeld twee keer zoveel stroom verbruiken dan een nieuw model.

Onnodig gebruik of stand-by

Het laten staan ​​van apparaten op stand-by modus kan het stroomverbruik flink verhogen. Bijvoorbeeld, een tv die de hele dag op stand-by staat, kan tot wel 50 extra kWh per jaar verbruiken.

Rol van energielabels

Energielabels kunnen helpen om het stroomverbruik van een apparaat in te schatten. Apparaten met een A+++ label zijn het meest zuinig, terwijl apparaten met een D label veel stroom verbruiken.

Hier is hoe je kunt rekenen:

ApparaatVerbruik (watt)Hoeveel dagen gebruik?Jaarlijks verbruik (kWh)
Koelkast100365100
TV200180200
Wasmachine300150300

Dus, wat verbruikt veel stroom in jouw huis? Is het de rooskleurige lamp die altijd aanstaat of misschien toch dat oude apparaat dat al jaren meegaat?

Besparingstips: Verminder je stroomverbruik

Praktische tips

 • Zet de thermostaat twee graden lager. Je merkt het verschil nauwelijks, maar op jaarbasis kan dit flink schelen.
 • Vervang je oude plasmascherm voor een energiezuinige LED-televisie.
 • Hangt de was buiten te drogen in plaats van de droger te gebruiken.

Kleine gedragsveranderingen kunnen al een groot verschil maken. Denk bijvoorbeeld aan het uitzetten van apparaten die je niet gebruikt in plaats van ze op standby te laten staan.

Energiezuinige apparaten kopen

Bij het kopen van nieuwe apparatuur is het zorg om te letten op het energielabel. Hoe hoger de klasse (A+++ is het hoogste), hoe minder stroom het apparaat verbruikt. Overweeg ook om zonder thermostaat te leven; dit kan veel energie besparen.

Passief energieverlies verminderen

Passief energieverlies treedt op wanneer elektriciteit wordt verspild door inefficiënties in huis. Enkele tips om dit tegen te gaan zijn:

 • Isolatie verbeteren.
 • Gebruik maken van tochtstrips.
 • Sluit ramen en deuren steeds goed af.

Lees meer over deze onderwerpen en pas deze tips toe om je verbruik per week aanzienlijk te verminderen!

Sluipverbruikers in jouw huis opsporen

Sluipverbruikers zijn apparaten die stroom verbruiken terwijl ze niet actief gebruikt worden. Denk aan een oude televisie die op stand-by staat, of een oplader die in het stopcontact blijft zitten zonder dat er iets wordt opgeladen. Het identificeren van deze sluipverbruikers kan lastig zijn, omdat ze vaak onopgemerkt blijven.

Er zijn verschillende methoden om deze verborgen stroomvreters te vinden:

 1. Loop door je huis en controleer alle apparaten die op stand-by kunnen staan.
 2. Gebruik een energiemeter om het verbruik van individuele apparaten te meten.
 3. Let op apparaten die warm aanvoelen als ze uitstaan, dit kan een indicatie zijn van sluipverbruik.

Het effect van sluipverbruikers op je elektriciteitsrekening is groter dan je misschien denkt. Een gemiddeld huishouden betaalt ruim €100 per jaar voor stroom die onnodig wordt verbruikt! Door te besparen op energie en hoog stroomverbruik op te sporen, kunnen deze kosten aanzienlijk verminderd worden.

Om dit sluipend verlies tegen te gaan, kun je de volgende maatregelen nemen:

 • Schakel apparaten volledig uit als je ze niet gebruikt.
 • Vervang oude apparatuur door energiezuinige modellen.
 • Gebruik stekkerdozen met een schakelaar om meerdere apparaten in één keer uit te zetten.

Door bewust om te gaan met energieverbruik in je woning, kun je dus flink besparen op de kosten en draag je bij aan een beter milieu!

Conclusie: Overzicht en besparingen op stroomverbruik

Dus, daar heb je het. We hebben de grootste energieverbruikers in huis onder de loep genomen en handige tips gegeven om je verbruik te verminderen. Het is duidelijk dat kleine veranderingen een groot verschil kunnen maken voor je portemonnee én het milieu. Dus waar wacht je nog op? Ga aan de slag met het opsporen van die sluipverbruikers en maak slimme keuzes als het gaat om huishoudelijke apparaten.

En vergeet niet, elke stap telt! Zelfs als je alleen maar minder vaak de wasmachine of vaatwasser gebruikt, draag je al bij aan een groener huishouden. Dus ga ervoor, begin vandaag nog met besparen!

Laatste nieuws

Het beste van energie.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over energie, onze acties en onze voordelen.