Energie Terugleveren 2023: Wat gaat er veranderen?

“Verandering is de enige constante”, zei Heraclitus ooit. Dit geldt zeker voor de nieuwe regelgeving rondom energie terugleveren door energieleveranciers en het energiebedrijf in 2023, vooral met betrekking tot de energierekening en zonnestroom. Er staan belangrijke veranderingen op stapel die jaarlijks worden vergeleken met voorgaande jaren. Daarnaast wordt er ook rekening gehouden met toekomstige trends.

Deze wijzigingen kunnen grote gevolgen hebben voor zowel huishoudens als bedrijven die zonnestroom opwekken en terugleveren aan hun energieleverancier. Het verbruik en de energierekening kunnen hierdoor sterk beïnvloed worden.

In dit artikel lichten we toe wat er precies gaat veranderen, hoe dit jou kan beïnvloeden en welke stappen je nu al kunt nemen om hierop voorbereid te zijn. We zullen ook bespreken hoe het milieu centraal wordt gesteld, wat vanaf nu het nieuwe normaal zal worden, en hoe dit proces wordt aangepakt. Dus blijf bij ons, want zoals altijd draait het bij ons energiebedrijf om jou en je stroom. Vanaf nu met onze nieuwe panelen.

Terugleververgoeding in 2023

Salderen: Veranderingen na 2023

Vanaf 2023 ziet de salderingsregeling er anders uit. De huidige salderingsregeling, waarbij je de stroom die je opwekt en teruglevert aan het energiebedrijf volledig mag wegstrepen tegen de energie die je van het net afneemt op je energierekening, wordt dan geleidelijk afgebouwd.

Gevolgen voor zonnepaneel eigenaren

Eigenaren van zonnepanelen worden direct getroffen door deze verandering. De salderingsregeling wordt elk jaar iets lager, dus het rendement op jouw zonnepanelen en de terugleververgoeding voor de stroom daalt ongeveer met een paar procent per jaar volgens Milieu Centraal.

Hier zijn wat gevolgen:

 • Je krijgt minder terugleververgoeding voor de stroom die je onder de salderingsregeling teruglevert, dit wordt gemeten in kwh.
 • Je moet meer betalen voor de stroom die je van het net afneemt, zelfs met de terugleververgoeding en salderingsregeling, vooral wanneer het verbruik in kwh wordt gemeten.
 • Het duurt langer voordat je jouw investering in zonnepanelen hebt terugverdiend, van de stroom die wordt geproduceerd voor terugleververgoeding.

Alternatieven na 2023

Maar geen paniek! Er zijn nog steeds manieren om te profiteren van jouw zonnepanelen, als je de redelijke stroom cent in gedachten houdt.

 1. Overstappen naar een andere energieleverancier kan soms lonend zijn. Sommige leveranciers bieden namelijk hogere vergoedingen voor teruggeleverde stroom.
 2. Investeer in een thuisbatterij. Hiermee kun je overtollige dat stroom opslaan en later gebruiken, in plaats van deze terug te leveren aan het dat net.
 3. Maak gebruik van slimme apparaten die werken als de zon schijnt, zodat je stroom bespaart en dat merkt in je portemonnee. Zoals bijvoorbeeld een wasmachine of vaatwasser met startuitstel.

Voor die stroom die je teruglevert aan het net, ontvang je een vergoeding van de overheid. Deze vergoeding is echter onderhevig aan de afbouw met een bepaald percentage, zoals besloten door de tweede kamer. Deze procent wordt berekend op basis van de hoeveelheid kWh die je teruglevert. Simpel gezegd, hoe meer stroom je levert, hoe hoger het percentage van de vergoeding.

Wil je meer weten over de veranderingen in het terugleveren van stroom in 2023? Ontdek alles wat je moet weten in onze informatieve gids over terugleveren stroom 2023.

Zonnepanelen en Terugleversubsidie vanaf 2023

Vanaf 2023 wordt de terugleversubsidie voor je stroom ingevoerd als vervanging voor het salderen. Dit betekent dat je een vergoeding krijgt voor de stroom die je zonnepanelen op het dak van je van aan het openbare net leveren.

Voorwaarden Terugleversubsidie

Om in aanmerking te komen voor deze subsidie van stroom, moet je voldoen aan een aantal voorwaarden.

 1. Je hebt zonnepanelen op je dak.
 2. De panelen zijn aangesloten op jouw meter.
 3. Je levert jaarlijks zonnestroom terug aan het openbare net.

Het is zo dat de Tweede Kamer nog exacte details moet vaststellen over de stroom van je informatie, dus houd dit in de gaten.

Financiële Voordelen Vergelijken

In vergelijking met saldering kan de terugleversubsidie financieel voordeliger zijn, afhankelijk van de stroomprijzen en hoeveel energie je teruglevert. Laten we dit nader bekijken:

SalderingTerugleversubsidie
Stroomprijs invloedJaNee
Hoeveelheid teruggeleverde energie invloedNeeJa

Kortom, met saldering maakt het niet uit hoeveel stroom of energie je teruglevert, terwijl bij de terugleversubsidie, hoe meer stroom je levert, des te meer subsidie je ontvangt.

Zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent over deze verandering in de stroom van informatie en wat het kan betekenen voor jouw investering in zonnepanelen in 2023!

Hoogste Terugleververgoeding in 2023

Factoren die Invloed Hebben

De terugleververgoeding voor energie hangt af van verschillende factoren:

 • Het leveringstarief van je energieleverancier
 • De hoeveelheid overtollige stroom die je produceert
 • De redelijke waarde van de stroom (elektriciteit) op het moment dat je deze teruglevert

Het is dus belangrijk om deze factoren te overwegen bij het kiezen van een energieleverancier, je moet hier goed op letten.

Verschillende Energieleveranciers en Tarieven

Er zijn veel energieleveranciers, elk met hun eigen tarieven. Sommige bieden hogere terugleververgoedingen dan anderen. Hier zijn enkele voorbeelden:

 • Leverancier A: €0,10 per kWh
 • Leverancier B: €0,12 per kWh
 • Leverancier C: €0,08 per kWh

Dus, welke leverancier je kiest kan een groot verschil maken in hoeveel je krijgt voor je overtollige stroom van de.

Tips om het Maximale uit Je Zonnepanelen te Halen

Onder de nieuwe regels voor 2023 kun je nog steeds het maximale halen uit je zonnepanelen van je busje. Hier zijn enkele tips:

 1. Produceer met je van zo veel mogelijk tijdens piekuren wanneer de elektriciteitsprijs hoog is.
 2. Overweeg om een van de batterijopslagsystemen te installeren om je overtollige stroom op te slaan.
 3. Kies een leverancier met een hoge terugleververgoeding.

Met deze tips kun je ervoor zorgen dat je zoveel mogelijk verdient aan jouw zonne-installatie van 2023!

Conclusie over “Energie Terugleveren 2023”

Dus, jij vraagt je af wat er precies gaat gebeuren met het terugleveren van de energie in 2023? Nou, het ziet ernaar uit dat er een paar veranderingen op komst zijn in je van. De je salderingsregeling wordt langzaam afgebouwd en de je terugleversubsidie wordt ingevoerd. Maar maak je geen zorgen! Zonnepanelen blijven een slimme investering, vooral als je kijkt naar de hoogste terugleververgoeding in 2023.

Nu is hét moment om actie te ondernemen. Als je ook wilt profiteren van deze gunstige voorwaarden, wacht dan niet langer en stap vandaag nog over op zonne-energie! Neem contact met ons op voor meer informatie of om direct een offerte van de je aan te vragen.

Veelgestelde Vragen

Wat gebeurt er na 2023 met de salderingsregeling?

Na 2023 wordt de salderingsregeling geleidelijk afgebouwd. Dit betekent dat je steeds minder kunt salderen totdat de regeling in 2031 volledig verdwijnt.

Wat is de terugleversubsidie?

De terugleversubsidie is een vergoeding die je krijgt voor elke kWh stroom die je aan het net levert vanuit jouw zonnepanelen.

Hoeveel kan ik verdienen met de hoogste terugleververgoeding in 2023?

Het exacte bedrag dat je betaalt, hangt af van verschillende factoren zoals het aantal zonnepanelen dat je hebt en jouw energieverbruik. Neem contact met ons op voor een persoonlijke berekening.

Is het nog steeds rendabel om zonnepanelen te installeren na 2023?

Ja, ondanks de veranderingen blijft het installeren van zonnepanelen een slimme investering dankzij de nieuwe subsidieregeling en hogere vergoeding per kWh.

Laatste nieuws

Het beste van energie.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over energie, onze acties en onze voordelen.