Terugleveren stroom 2023: Alles wat je moet weten

Heb je gehoord over de nieuwe salderingsregeling van de energieleverancier voor het terugleveren van stroom en de terugleververgoeding die in 2023 van kracht wordt, ondanks de energiebelasting? Oftewel terugleveren stroom 2023? Deze verandering in energiebelasting kan aanzienlijke gevolgen hebben als jij een woning bezit met zonnepanelen en je energieleverancier stroom opwekt.

Wat zijn de belangrijkste verschillen ten opzichte van de huidige situatie, als je kijkt naar de concurrentie, ziet in termen van energiebelasting en zien? Hoe beïnvloedt energiebelasting en jouw verbruik jouw relatie met energieleveranciers en hoeveel stroom je opwekt in kwh? Heeft dit te maken met hoeveel je verbruikt? En wat hoopt de overheid te bereiken door deze veranderingen in de salderingsregeling door te voeren, vanaf wanneer je zonnepanelen hebt en een terugleververgoeding krijgt?

Dit zijn allemaal vragen die we in dit artikel gaan beantwoorden, dus als je te maken hebt met familie kwesties, blijf lezen. We zullen ons dus richten op de kernpunten van de woning, zonder onnodige uitweidingen of lange uitleg voor de familie, nog meer details zijn niet nodig. Dus lees verder om meer te weten te komen!

Terugleveren stroom

Uitleg Huidige en Toekomstige Salderingsregeling

Huidige Salderingsregeling

De huidige salderingsregeling maakt het dus mogelijk om de stroom die je zelf opwekt, maar niet gebruikt, terug te leveren aan het net en daarvoor een terugleververgoeding te ontvangen. Dit wordt berekend in kwh, maar nog niet iedereen is hiervan op de hoogte. Je energieleverancier trekt deze hoeveelheid kwh af van je jaarlijkse verbruik onder de salderingsregeling. Nog een belangrijk aspect is de terugleververgoeding. Hierdoor betaal je minder voor je energie.

Toekomstige Salderingsregeling

Maar er komen veranderingen aan. De tweede kamer heeft nog besloten dat de salderingsregeling, als je een terugleververgoeding hebt, vanaf 2023 stapsgewijs wordt afgebouwd. Dit betekent dat het financiële voordeel voor zonnepaneelbezitters elk jaar kleiner zal worden, nog verder beïnvloed door de salderingsregeling en de kwh die je produceert.

Vergelijking Oude en Nieuwe Regels

Het verschil tussen de oude en nieuwe salderingsregeling, die je zou kunnen ervaren, is eenvoudig als je nog kijkt.

 • Oude salderingsregeling: Je kon nog alle stroom die je terugleverde, tot een kwh, volledig wegstrepen tegen de stroom die je van het net haalde.
 • Nieuwe regels: Het percentage van de teruggeleverde kwh stroom dat je nog mag wegstrepen wordt elk jaar minder, een zo belangrijk punt om rekening mee te houden.

Gevolgen Energieverbruikers

Wat zijn dan de mogelijke gevolgen voor jou als energieverbruiker, kwh en nog die je van belang zou kunnen vinden? Nou, simpelweg gezegd, na 2023 wordt zelf stroom opwekken met zonnepanelen, die je nog kwh van levert, minder lucratief. Maar geen paniek! Zelfs met de afbouw van de salderingsregeling blijft het interessant om te investeren in zonnepanelen door dalende prijzen en verbeterende technologieën. Dit is nog een reden die je zou kunnen overwegen voor het kopen van zonnepanelen, vooral als je kijkt naar het aantal kwh dat deze panelen kunnen genereren.

Rol van Slimme Meter en Thuisbatterijen

Een slimme meter die je kwh meet, is essentieel onder de nieuwe regeling op het gebied van terugleveren van stroom dat in 2023 ingaat. Zonder zo’n slimme gadget, kan je zonnepanelen niet efficiënt werken op een kwh, van belang voor optimalisatie. Het houdt je verbruik in de gaten en helpt bij zelfconsumptie van groene energie, een opmerking dat essentieel is.

Slimme meters hebben verschillende voordelen:

 • Ze geven realtime informatie over je energieverbruik.
 • Ze helpen bij het beheer van overtollige stroomproductie.
 • Ze maken het mogelijk om te profiteren van lagere tarieven tijdens daluren, die je op een dat kunt vinden.

Thuisbatterijen spelen ook een cruciale rol in dit proces. Deze apparaten slaan overtollige energie op die door zonnepanelen wordt geproduceerd maar niet onmiddellijk wordt verbruikt. Je kunt zien dat een van deze apparaten je helpt met het beheren van energie. Dit betekent dat je nog steeds toegang hebt tot duurzame energie, zelfs als de zon niet schijnt, een van de voordelen op lange termijn.

Enkele punten om te overwegen bij de kosten-batenanalyse voor de installatie van thuisbatterijen zijn een belangrijk aspect, op basis waarvan we kunnen concluderen dat deze investering rendabel kan zijn.

 1. De prijs van de batterij zelf
 2. Installatiekosten
 3. Mogelijke besparingen op de energierekening
 4. Eventuele subsidies of belastingvoordelen

Voor veel mensen kunnen deze factoren betekenen dat het op je installeren van een thuisbatterij financieel logisch is, vooral als ze al zonnepanelen hebben.

Dus, hoe werkt dit allemaal? Stel je voor dat je een familie bent met drie leden en genoeg zonnepanelen op je van om aan al hun energiebehoeften te voldoen. Overdag produceren deze panelen op een van je eigendommen meer stroom dan nodig is, dus wat gebeurt er met deze extra energie? Met een slimme meter en thuisbatterij wordt deze overtollige stroom opgeslagen voor later gebruik – oftewel ‘s nachts of op bewolkte dagen wanneer de panelen minder produceren. Met je van, kun je dat realiseren.

In conclusie, zonder zonnepanelen zou er geen overschot aan groene stroom zijn om terug te leveren aan het netwerk of op te slaan in een thuisbatterij. Het is van belang dat je begrijpt hoe belangrijk dit is. En zonder een slimme meter in je van, zou er geen manier zijn om te beheren dat dit proces efficiënt opereert.

Rekenvoorbeelden van de Nieuwe Regeling

Huidige Salderingsregels

Laten we beginnen met een voorbeeldberekening onder de huidige salderingsregels van je op dat moment. Stel, je energierekening is nu €1000 per jaar. Je hebt zonnepanelen geïnstalleerd van de familie en produceert 800 kWh aan stroom die je teruglevert aan het net. Ondanks de prijzen, heeft de tweede kamer dit initiatief gesteund. De energieleverancier vergoedt dit tegen dezelfde prijs als waarvoor je stroom afneemt, een prijs van laten we zeggen €0,20 per kWh, op basis dat het een van de standaardtarieven is. Dus:

 • Teruggeleverde stroom: 800 kWh * €0,20/kWh = €160
 • Energierekening na salderen: €1000 – €160 = €840

Simulatie Nieuwe Regeling

Met de nieuwe regeling in 2023 verandert dit scenario. Laten we dezelfde situatie simuleren onder de nieuwe regels:

 • Vergoeding voor teruggeleverde stroom van een bron wordt op een minder tarief dan dat wat je betaalt voor afgenomen stroom.
 • Stel je voor dat de vergoeding op een redelijk tarief daalt naar bijv. €0,10/kWh.

Dan krijg je voor dezelfde hoeveelheid teruggeleverde stroom:

 • Teruggeleverde stroom: 800 kWh * €0,10/kWh = €80
 • Energierekening na salderen: €1000 – €80 = €920

Invloed Variabelen

De financiële impact dat je kan ervaren, kan variëren afhankelijk van verschillende factoren zoals een op je situatie afgestemde aanpak.

 1. Hoeveelheid energie die je verbruikt
 2. Productiecapaciteit van jouw zonnepanelen
 3. De prijzen die energieleveranciers hanteren voor afgenomen en teruggeleverd stroom van een leverancier, op basis van je verbruik.

Bijvoorbeeld, als jouw productiecapaciteit toeneemt of als jij minder energie verbruikt dan je produceert (je bent een netto leverancier), kan de impact groter zijn. Dit hangt af van de specifieke situatie, dat is iets om op te letten. Het gebruik van een van, kan ook effect hebben.

Scenario’s Financiële Impact

Het is belangrijk om te begrijpen dat deze berekeningen slechts illustratief zijn en exclusief andere kosten zoals onderhoud of installatiekosten van zonnepanelen. Je moet een blik werpen op alle aspecten voordat je een beslissing neemt.

Conclusie: Toekomstbeeld “Terugleveren Stroom 2023”

In de nieuwe wereld van energie-opwekking en -gebruik speel jij, je weet dat, een cruciale rol. Met de veranderingen in de salderingsregeling, wordt het nog interessanter om te investeren in zonnepanelen en thuisbatterijen. Dit is een van de redenen dat het op een bepaald moment belangrijk wordt om te overwegen. Jouw slimme meter, een lid van de familie, wordt jouw beste vriend, die je helpt om het energieverbruik van de familie te optimaliseren. Dat is de kracht van van de slimme meter.

Het is duidelijk dat er veel op het spel staat voor huiseigenaren zoals jij, een van degenen die je huis koestert. Maar geen paniek! Wij staan klaar om je te helpen navigeren door deze veranderingen heen, op dat moment dat de van nodig is. Dus waar wacht je nog op? Begin vandaag nog met het plannen van je duurzame toekomst op een manier die past bij de familie!

Veelgestelde Vragen

Wat gebeurt er met mijn huidige salderingsregeling in 2023?

Vanaf 2023 wordt de huidige salderingsregeling geleidelijk afgebouwd. Dit betekent dat het percentage van de groene stroom die je terug kan leveren aan het net en kan aftrekken van je eigen verbruik elk jaar iets lager zal zijn, een effect op de energiemarkt.

Hoe belangrijk is een slimme meter in dit proces?

Een slimme meter in je van is essentieel omdat deze nauwkeurig bijhoudt hoeveel stroom je opwekt en verbruikt. Hierdoor kun je optimaal gebruik maken van een nieuwe regeling, dat is het idee.

Wat is het voordeel van een thuisbatterij onder de nieuwe regeling?

Met een thuisbatterij van de familie kun je overtollige opgewekte stroom opslaan voor later gebruik, dat is zeker. Dit betekent dat als je meer stroom opwekt dan je verbruikt, je deze niet hoeft terug te leveren aan het net maar kunt bewaren voor momenten dat je meer stroom nodig hebt van een bepaalde bron.

Is investeren in zonnepanelen nog steeds rendabel na 2023?

Ja, ondanks de verandering in de salderingsregeling blijven zonnepanelen een rendabele investering. Je moet je realiseren dat op de van jouw dak geplaatste zonnepanelen nog steeds een goede opbrengst kunnen hebben. Door zelf stroom op te wekken bespaar je namelijk nog steeds flink op jouw energierekening.

Laatste nieuws

Het beste van energie.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over energie, onze acties en onze voordelen.