Zonnepanelen plaatsen: hoeveel kan je besparen?

Als je overweegt om zonnepanelen te plaatsen, dan is het belangrijk om te weten waar je op moet letten. Een omvormer is bijvoorbeeld een cruciaal onderdeel van je zonnepanelen montage. Het is de taak van de omvormer om de gelijkstroom uit de zonnepanelen om te zetten in wisselstroom, zodat het gebruikt kan worden in huis. Het is van belang om de juiste omvormer te kiezen, die past bij het vermogen van de zonnepanelen.

Daarnaast is het belangrijk om te weten welke richting het beste is om je zonnepanelen te plaatsen. Over het algemeen geldt dat zonnepanelen het meeste rendement opleveren wanneer ze op het zuiden gericht staan. Echter, als je huis niet op het zuiden gericht is, dan is het nog steeds mogelijk om zonnepanelen te plaatsen. Een goede installateur kan je vrijblijvend advies geven over de meest geschikte opstelling voor jouw huis. Ook kan hij je informeren over de benodigde materialen en prijzen, zodat je een weloverwogen beslissing kunt maken.

Zonnepanelen kopen

Wat zijn de voor- en nadelen van zonnepanelen installeren?

Als je overweegt om zonnepanelen te installeren, is het belangrijk om de voor- en nadelen te overwegen. Hier zijn enkele punten om over na te denken:

Voordelen plaatsen zonnepanelen:

 1. Groene stroom: Door zonnepanelen te installeren, produceer je je eigen groene stroom. Deze opgewekte stroom vermindert je afhankelijkheid van het elektriciteitsnet en helpt bij het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen.
 2. Kostenbesparing: Na de initiële kosten van het kopen en installeren van de zonnepanelen, kan je aanzienlijk besparen op je energierekening. De opgewekte stroom die je niet gebruikt, kan ook terug-gevoed worden aan het net, wat kan resulteren in een vergoeding.
 3. Verhoogde woningwaarde: Woningen met zonnepanelen kunnen een hogere marktwaarde hebben, wat voordelig kan zijn als je ooit besluit je huis te verkopen.

Nadelen plaatsen zonnepanelen:

 1. Hoge voorafgaande kosten: De kosten van zonnepanelen en de installatie ervan kunnen hoog zijn, hoewel er vaak subsidies en leningen beschikbaar zijn om deze kosten te helpen dekken.
 2. Ruimte en plaatsing: Hoeveel zonnepanelen je kunt installeren, hangt af van de beschikbare ruimte, met name als je een schuin dak hebt. De richting en helling van je dak kan ook invloed hebben op de efficiëntie van de zonnepanelen.
 3. Externe factoren: Zonne-energie is afhankelijk van het weer en de hoeveelheid zonlicht die je krijgt. In sommige klimaten of tijdens bepaalde seizoenen kan de productie van zonneenergie verminderen.
 4. Onderhoud: Hoewel zonnepanelen over het algemeen weinig onderhoud vereisen, kan het zijn dat je af en toe moet schoonmaken of repareren.

Het plaatsen van zonnepanelen is een grote investering en het is belangrijk om alle aspecten te overwegen voordat je besluit om zonnepanelen aan te schaffen. Het is altijd een goed idee om professioneel advies in te winnen om te zorgen dat je de beste beslissing neemt voor je specifieke situatie.

zonnepanelen laten installeren

Wat zijn de gemiddelde kosten van zonnepanelen plaatsen?

Als je overweegt om zonnepanelen te plaatsen, is het belangrijk om een goed beeld te hebben van de verwachte kosten. De kosten van zonnepanelen kunnen variëren, afhankelijk van het aantal panelen, de kwaliteit, de installatiekosten en eventuele extra kosten voor de optimale plaatsing van de panelen.

Wat kosten zonnepanelen?

Gemiddeld genomen liggen de kosten voor de aankoop en installatie van zonnepanelen tussen de €4.000 en €7.000 voor een standaard huishouden. Dit kan hoger of lager zijn, afhankelijk van het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt en de specifieke omstandigheden van je huis. Houd er rekening mee dat dit slechts een schatting is en dat de daadwerkelijke kosten kunnen variëren.

Het is belangrijk om te zorgen dat de zonnepanelen veilig worden geïnstalleerd door een gekwalificeerde professional. De kosten voor het plaatsen van de zonnepanelen zitten meestal bij de totale prijs inbegrepen.

Op welke dak passen mijn zonnepanelen?

Factoren zoals de aanwezigheid van hoge bomen, de hellingshoek van je dak, en de richting waarin je dak het meeste zonlicht vangt, kunnen allemaal van invloed zijn op de optimale plaatsing van de zonnepanelen. Het kan zijn dat er extra kosten zijn verbonden aan het voorbereiden van je dak voor de installatie, afhankelijk van de staat en het type van je dak.

In sommige gevallen kan het nodig zijn om een vergunning aan te vragen voor het plaatsen van zonnepanelen, met name als je in een monumentaal pand woont. Dit kan extra kosten met zich meebrengen en het is belangrijk om dit te controleren voordat je begint met de installatie.

Tenslotte, ondanks de initiële kosten, is het belangrijk om te onthouden dat zonnepanelen op de lange termijn kunnen helpen om je energierekeningen te verlagen. Dus, hoewel de zon schijnt, kun je overwegen om deze groene energiebron te omarmen en te investeren in zonnepanelen voor je huis.

Waar moet je op letten bij het plaatsen van zonnepanelen?

Het plaatsen van zonnepanelen is een belangrijke investering, en er zijn een aantal zaken waar je op moet letten om een optimale opbrengst te garanderen. Hier zijn enkele belangrijke overwegingen:

 1. Locatie van de panelen: De plaats waar de zonnepanelen liggen, is cruciaal voor de maximale opbrengst. Idealiter moeten de panelen worden geplaatst op een locatie die het grootste gedeelte van de dag zonlicht krijgt. In Nederland is de meest optimale plaatsing van zonnepanelen gericht op het zuiden. Maar ook oost- of westgerichte daken kunnen nog steeds een goede opbrengst leveren.
 2. Hellingshoek van het dak: Voor een optimaal rendement moeten de panelen onder de juiste hellingsgraad worden geplaatst. Op een hellend dak is dit meestal de helling van het dak zelf. Het is belangrijk om een deskundige te raadplegen om de beste hoek voor jouw specifieke situatie te bepalen.
 3. Vergunning nodig: In sommige gevallen heb je een vergunning nodig om zonnepanelen te mogen plaatsen, met name als je in een beschermd stadsgezicht of een monument woont. Het is belangrijk om dit van tevoren te controleren bij je gemeente.
 4. Kies voor professionele installatie: Het installeren van zonnepanelen kan complex zijn en vereist deskundige kennis. Daarom is het verstandig om de zonnepanelen te laten installeren door professionele installateurs. Zij kunnen ervoor zorgen dat de panelen veilig en efficiënt worden geïnstalleerd voor een maximale opbrengst.
 5. Houd rekening met zonnige dagen: Houd er rekening mee dat de opbrengst van zonnepanelen varieert afhankelijk van het weer. Hoewel zonnepanelen nog steeds energie kunnen opwekken op bewolkte dagen, zal de opbrengst aanzienlijk hoger zijn op heldere, zonnige dagen.

Door rekening te houden met deze factoren, kun je ervoor zorgen dat je de beste resultaten krijgt van je investering in zonnepanelen. Het is altijd een goed idee om professioneel advies in te winnen voordat je begint met de installatie van zonnepanelen, om ervoor te zorgen dat je de beste oplossing voor jouw specifieke situatie kiest.

Zonnepanelen installeren

Waar kan ik zonnepanelen kopen?

Als je overweegt om zonnepanelen aan te schaffen, is HEM energie de ideale keuze. We begeleiden je tijdens het hele proces, van de aanschaf tot de installatie van de zonnepanelen.

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig?

Bij HEM energie helpen we je te bepalen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt. We kijken naar je huidige elektriciteitsverbruik en naar de grootte en de ligging van je dak. Of je nu een schuin dak of een plat dak hebt, we analyseren de beste plek waar de zonnepanelen moeten liggen voor een maximaal rendement.

Zonnepanelen installeren

Na de aanschaf regelen wij de volledige zonnepanelen installatie. Ons team van ervaren professionals zal de panelen monteren en aansluiten op je meterkast. We zorgen ervoor dat er een vrije groep beschikbaar is in de meterkast voor de bekabeling van de zonnepanelen. We leggen de nodige kabels en sluiten de zonnepanelen veilig aan.

Zijn alle daken geschikt?

Bij HEM energie beoordelen we of je dak geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen. De meeste huizen zijn geschikt, maar sommige gebouwen, zoals monumenten, hebben mogelijk beperkingen. Factoren zoals de aanwezigheid van een schoorsteen, schaduwvorming of de staat van het dak kunnen allemaal invloed hebben op de plaatsing van de panelen.

Wat is de opbrengst van zonnepanelen?

De gekochte zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit door middel van zonnecellen. De hoeveelheid zonnestroom die je kunt opwekken, is afhankelijk van verschillende factoren zoals de ligging van het dak en het aantal zonuren. Elk overschot aan energie dat je produceert, kan teruggeleverd worden aan het net. Dit kan leiden tot een aanzienlijke besparing op je energierekening.

Kortom, als je bij HEM energie zonnepanelen aanschaft, laat plaatsen en laat aansluiten door een team van professionals. Dan staan wij voor je klaar om je te begeleiden in je overstap naar duurzame zonne-energie.

5 Essentiële tips voor zonnepanelen plaatsen

Zonnepanelen leggen kan een uitstekende investering zijn die zowel het milieu als je portemonnee ten goede komt. Hier zijn vijf essentiële tips voor het leggen van zonnepanelen:

 1. Zonnepanelen kopen van hoge kwaliteit: Niet alle zonnepanelen zijn gelijk gemaakt. Zorg ervoor dat je investeert in hoogwaardige panelen die lang meegaan en een efficiënte energieopbrengst hebben.
 2. Bepaal de beste plek: De plek waar de zonnepanelen liggen, is van cruciaal belang voor hun efficiëntie. Ze moeten zo worden geplaatst dat ze het grootste deel van de dag zonlicht krijgen, idealiter gericht op het zuiden.
 3. Houd rekening met schaduw: Schaduw kan de efficiëntie van je zonnepanelen aanzienlijk verminderen. Zorg ervoor dat er geen bomen, gebouwen of andere objecten zijn die schaduw op je panelen werpen.
 4. Zonnepanelen laten plaatsen: Hoewel sommige huiseigenaren ervoor kiezen om zelf zonnepanelen te leggen, kan het inhuren van professionals om je zonnepanelen te laten installeren en plaatsen ervoor zorgen dat het werk correct en veilig wordt uitgevoerd. Ze kunnen ook helpen bij het correct aansluiten van de panelen op je elektriciteitsnet.
 5. Reken op de kosten: Hoewel de initiële kosten van het kopen en leggen van zonnepanelen hoog kunnen zijn, is het belangrijk om te onthouden dat ze op de lange termijn kunnen leiden tot aanzienlijke besparingen op je energierekening.

Door deze tips in gedachten te houden, kun je ervoor zorgen dat je zonnepanelen investering zo rendabel mogelijk is.

Bekijk ook onze andere blogs:

Energiekosten Verlagen: De Voordelen van een Energie Audit

Laatste nieuws

Het beste van energie.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over energie, onze acties en onze voordelen.