energiecontract variabel

Energie vast of variabel afsluiten? Zo bespaar je het meest!

Scherpe energieprijzen met tot wel €300,- cashback!

Geen verplichtingen, gewoon een vrijblijvend adviesgesprek

Ben je op zoek naar een energieleverancier met scherpe prijzen en cashback? Dan ben je bij HEM energie aan het juiste adres! Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen een vast of variabel contract, en hoe bespaar je hiermee het meest? In dit artikel leggen we alles voor jou uit. Lees snel verder!

Wat is het verschil tussen energie vast en variabel?

Wil je besparen op je energierekening? Dan is het belangrijk om te weten wat het verschil is tussen energie vast en variabel. Bij een 1 jaar vast contract betaal je gedurende de looptijd van het contract een vaste prijs voor zowel gas als stroom. Bij een flexibel tarief kan de prijs per maand veranderen, afhankelijk van de energietarieven op dat moment.

Een vast energiecontract biedt zekerheid tegen onverwachte kosten en kan profiteren van scherpe tarieven.

Het voordeel van een vast contract is dat je weet waar je aan toe bent en niet verrast wordt met onverwachte kosten. Bovendien kun je profiteren van scherpe tarieven en cashback acties bij jouw energieleverancier, zoals HEM Energie. Daarentegen kan een variabel tarief voordelig zijn wanneer de energieprijzen dalen, maar houd er rekening mee dat deze ook kunnen stijgen waardoor jouw maandelijkse kosten hoger uitvallen dan verwacht.

Energie vast

Wat is energie vast? Energie vast betekent dat je voor een bepaalde periode, bijvoorbeeld 1 jaar, een contract afsluit met je energieleverancier waarin de tarieven voor gas en stroom vaststaan. Dit betekent dat gedurende deze periode de prijs niet zal veranderen.

Voordelen van energie vast:

  • Je weet precies wat je elke maand gaat betalen.
  • Je hebt zekerheid over de hoogte van jouw energierekening.
  • Bij HEM ontvang je cashback wanneer je kiest voor 1 jaar vast.

Nadelen van energie vast:

  • Als de energietarieven dalen profiteer jij hier niet direct van.
  • Mocht er tussendoor iets wijzigen in jouw situatie waardoor minder/more gas of stroom nodig hebt dan betaal je toch hetzelfde bedrag.

Bij HEM kan je gemakkelijk een flexibel of 1 jaar vast contract afsluiten voor gas en/ of stroom. Kies zelf welk soort contract het beste bij jou past!

Energie variabel

Als je kiest voor energie variabel, dan is de energieprijs flexibel en kan deze gedurende het jaar veranderen. Dit betekent dat je kunt profiteren van lagere prijzen als de tarieven dalen, maar ook dat ze kunnen stijgen als er schaarste ontstaat op de markt. Het grote voordeel van een variabel contract is dat je niet vast zit aan een langdurig contract en altijd kunt overstappen naar een andere energieleverancier.

Echter, met zo’n flexibele optie loop je wel kans op hogere kosten in bepaalde perioden van het jaar wanneer de energietarieven omhoog gaan. Dus als jij houdt van risico’s nemen is dit wat voor jou! Overweeg anders toch nog eens om te kijken naar bijvoorbeeld 1 jaar vaste tarieven of gas en stroom contract af te sluiten bij HEM Energie waarbij we streven naar duurzame en voordelige mogelijkheden voor al onze klanten.

energie vast

Waarom kiezen voor energie vast of variabel?

Wanneer je kiest voor een ‘energie vast’ overeenkomst, geniet je van de zekerheid dat je precies weet wat je betaalt per kWh. Dit komt doordat je gedurende de looptijd van het contract profiteert van een vaste energieprijs. Het biedt duidelijkheid en zekerheid wat betreft de kosten op jouw energierekening. Daarnaast biedt HEM energie de mogelijkheid om aanzienlijk te besparen op deze vaste prijs door middel van scherpe tarieven en cashback.

Aan de andere kant heb je de optie om een variabel energiecontract voor onbepaalde tijd af te sluiten. Deze keuze kan voordelig zijn wanneer de marktprijzen dalen. Echter, het brengt ook nadelen en onzekerheid met zich mee, omdat de variabele prijzen kunnen stijgen zonder dat je hier controle over hebt. Gelukkig biedt HEM energie ook in dit geval concurrerende tarieven en de flexibiliteit om te schakelen tussen vast of variabel, afhankelijk van veranderingen in marktprijzen.

Een dynamisch energiecontract afsluiten bij HEM energie geeft je de mogelijkheid om op een flexibele manier gebruik te maken van de voor- en nadelen van zowel vaste als variabele tarieven. Zo maak jij altijd een duurzame keuze die aansluit bij jouw persoonlijke situatie en behoeften!

Voordelen energie vast

Prijzen die vooraf bekend zijn, bieden zekerheid en voorkomen verrassingen achteraf. Als je kiest voor energie vast bij HEM, weet je precies waar je aan toe bent en kom je niet voor onverwachte kosten te staan. Daarnaast profiteer je van vaste tarieven waarmee je de stijging van energiekosten voorkomt.

Bovendien krijg je vaak een korting als beloning wanneer jij ervoor kiest om jouw energie vast af te sluiten bij HEM. Zo bespaar jij extra op de toch al scherpe prijzen die wij hanteren. Bij ons hoef jij dus niet bang te zijn dat jouw maandelijkse rekening hoger uitvalt dan verwacht door veranderingen in de marktprijs of andere oorzaken buiten jouw controle!

Kort samengevat, hieronder nog even alle voordelen op een rij:

  • Prijzen zijn vooraf bekend
  • Vaste tarieven bieden zekerheid en voorkomen stijging van de energiekosten
  • Vaak krijg jij een korting wanneer jij ervoor kiest om energie vast af te sluiten

Voordelen energie variabel

Wil je profiteren van mogelijke prijsdalingen op de energiemarkt? Dan is een contract met variabele tarieven iets voor jou! Er bestaat namelijk altijd een kans dat de energieprijzen dalen, waardoor jij minder betaalt. Het voordeel hiervan is dat je direct profiteert van eventuele dalingen op de markt en hierdoor kunt besparen op jouw energiekosten.

Bovendien kun je bij een contract met variabele tarieven vaak tussentijds overstappen naar goedkopere aanbieders. Zo zit je nooit vast aan hoge prijzen en kun je gemakkelijk switchen naar een voordeligere optie. Kies daarom bewust voor energie variabel als jij wilt besparen op jouw energierekening en flexibel wilt blijven in het kiezen van jouw leverancier.

Hoe bespaar je het meest op energie?

Als je het meest wilt besparen op energie, is het verstandig om te kiezen voor een vast contract. Hierdoor weet je precies waar je aan toe bent en kom je niet voor verrassingen te staan. Vergelijk daarom energieprijzen van verschillende aanbieders en kijk naar de cashback acties die zij bieden. Zo vind jij de beste deal voor jouw situatie.

Kies daarnaast altijd voor een duurzame energieleverancier die investeert in groene stroom. Bij HEM kun je bijvoorbeeld terecht voor scherpe prijzen én 100% groene stroom uit Nederlandse windparken. Door ook nog eens een stroom contract af te sluiten bij HEM kun jij flink besparen op jouw maandelijkse kosten!

Vergelijk energieprijzen

Wil je graag besparen op energiekosten? Dan is het vergelijken van energieprijzen een goede eerste stap. Check de tarieven van verschillende energieleveranciers en let hierbij ook op kortingen voor nieuwe klanten. Maar let op: naast de standaard kosten kunnen er extra kosten bijkomen, zoals netbeheerkosten en belastingen. Controleer daarom altijd goed welke kosten er bij jouw contract komen kijken.

Als consument wil je niet alleen geld besparen, maar ook een steentje bijdragen aan een duurzamere wereld. Kies daarom bewust voor een groene energieleverancier die investeert in hernieuwbare bronnen of zelfs CO2-neutraal is. Bij HEM kun je niet alleen profiteren van scherpe prijzen en cashback, maar draag je bovendien bij aan verduurzaming én wordt direct geholpen door ervaren vakmensen uit eigen land. Sluit daarom nu snel een stroom contract af bij HEM!

Kijk naar de cashback

Bekijk welke leveranciers cashback aanbieden, controleer of er eisen zijn om in aanmerking te komen voor de cashback en let op de hoogte van het bedrag en hoe dit uitbetaald wordt. Door goed naar de cashback te kijken, kun je flink wat geld besparen bij het afsluiten van een energiecontract. Het is daarom belangrijk om niet alleen naar de energieprijzen te kijken, maar ook naar eventuele extra’s zoals een cashback actie.

Vergelijk verschillende leveranciers en kies degene die jou het meest oplevert. Houd hierbij rekening met mogelijke voorwaarden voor de cashback actie, zoals een minimale contractduur of betaling via automatische incasso. Wees ook alert op hoe het bedrag wordt uitbetaald: soms krijg je dit in één keer terug, terwijl andere leveranciers dit verspreid over meerdere maanden doen. Door goed op deze details te letten zorg jij ervoor dat je maximaal kunt profiteren van alle voordelen bij het afsluiten van jouw energiecontract!

cashback energie

Kies een duurzame energieleverancier

Wil jij een duurzame energieleverancier kiezen? Ga dan na of de leverancier groene stroom levert. Check ook keurmerken zoals WindCertificaat en Green Energy Guarantee Certification Scheme (GEGCS). Zo weet je zeker dat de energie die je afneemt, écht duurzaam is.

Maar dat is niet alles: onderzoek ook wat de leverancier doet met hun winst. Kies voor een energieleverancier die investeert in duurzame projecten. Zo draag jij indirect bij aan een betere wereld én bespaar je op lange termijn geld door te kiezen voor goedkope en schone energie van HEM!

Sluit een stroom contract af bij HEM

Bij HEM kun je eenvoudig een stroom contract afsluiten en profiteren van scherpe tarieven. Zo bespaar je flink op je energiekosten! Het mooie is dat de elektriciteit die jij afneemt voor honderd procent groene windenergie uit Nederlandse molens komt. En overstappen naar HEM is zo geregeld, zonder gedoe. Kies dus voor duurzame energie én lagere kosten met een stroom contract bij HEM!

Lees ook onze blogs over:
Bespaarstekker: energiebesparing was nog nooit zo makkelijk

Gas besparen: hoe doe je dat?

Energiemarkt verwachtingen 2023

Laatste nieuws

Het beste van energie.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over energie, onze acties en onze voordelen.