gasrekening

Gas besparen: hoe doe je dat op een effectieve manier?

Wil je gas besparen? Zoek je naar een manier om dit effectief te doen? Dan ben je hier aan het juiste adres. In dit artikel leer je hoe je jouw gasverbruik kunt begrijpen, jouw huis energiezuinig maakt en jouw gedrag kunt aanpassen om zo flink te kunnen besparen op de kosten van gas. Lees snel verder voor meer informatie!

Begrijp je gasverbruik

Het begrijpen van je gasverbruik is een belangrijk onderdeel van het besparen op je energierekening. Een eerste stap hierbij is om regelmatig je gasmeter te controleren, zodat je inzicht hebt in hoeveel gas je verbruikt. Hierdoor kun je beter bepalen waarop jij kunt besparen.

Wist je dat het regelmatig controleren van je gasmeter kan helpen om te besparen op je energierekening?

Een andere manier om te besparen op gas is door te isoleren en kieren af te dichten in huis. Zo blijft de warmte binnen en hoef je minder hard te stoken, wat resulteert in een lagere energierekening. Door bijvoorbeeld gebruik te maken van gordijnen of folie achter de radiator, wordt er minder warmte uitgestraald naar buiten en blijft deze langer binnen de ruimte hangen. Op deze manier kun jij ook geld besparen!

Controleer je gasmeter

Lees de meter regelmatig uit om je gasverbruik bij te houden. Noteer het verbruik per maand en vergelijk dit met voorgaande jaren. Zo krijg je inzicht in hoeveel gas je gebruikt en waarop je kunt besparen.

Naast het controleren van de meter, zijn er ook andere manieren om energie te besparen, zoals het isoleren van kieren, gebruik maken van folie voor ramen en gordijnen sluiten als het donker wordt. Door bewust om te gaan met energieverbruik kun je flink wat geld besparen op de energierekening!

gasmeter

Bereken je gemiddelde jaarverbruik

Gebruik een online tool of rekenhulp om je gemiddelde jaarverbruik te berekenen. Let daarbij ook op het aantal bewoners in huis en houd rekening met het type woning en isolatie. Met deze informatie kun je gericht kijken waar je op kunt besparen, zoals door kieren te dichten, folie achter de radiatoren te plaatsen en ’s avonds gordijnen dicht te doen om warmte binnen te houden. Door bewuster om te gaan met gasgebruik kun je flink wat geld besparen op energiekosten.

Ontdek waar je op kunt besparen

Besparen op gas kan op verschillende manieren. Zo kun je bijvoorbeeld een slimme thermostaat installeren, waarmee je al snel energie en dus kosten kunt besparen. Ook door de temperatuur één graad lager te zetten, kun je flink wat geld besparen op de gasrekening. Vergeet ook niet om regelmatig te controleren of radiatoren moeten worden ontlucht, dit kan namelijk ook helpen bij het verminderen van gasverbruik.

Als extra tip raden wij aan om kieren in huis te dichten en isolatiefolie achter radiatoren te plaatsen. Deze kleine investering kan ervoor zorgen dat er minder warmte verloren gaat en daarmee dus ook minder gas nodig is om het huis warm te houden. Door deze simpele stappen toe te passen, kun jij gemakkelijk kosten besparen op jouw gasrekening!

Maak je huis energiezuinig

Isoleer je huis, investeer in een HR-ketel en gebruik een slimme thermostaat om gas te besparen. Door je huis goed te isoleren voorkom je warmteverlies, waardoor de verwarming minder hard hoeft te draaien. Een HR-ketel is zuiniger dan een conventionele ketel en kan daardoor ook bijdragen aan gasbesparing. Met behulp van een slimme thermostaat kun je het energieverbruik beter reguleren en afstemmen op jouw levensstijl.

Naast deze maatregelen kun je er ook voor kiezen om over te stappen naar een energieleverancier met scherpere energieprijzen. Door verschillende leveranciers met elkaar te vergelijken zorg jij ervoor dat jij nooit meer betaalt dan nodig is voor jouw gas- en stroomverbruik. Zo ben jij niet alleen milieubewuster bezig door minder gas te verbruiken, maar houd jij ook nog eens geld over in jouw portemonnee!

Isoleer je huis

Trim je gasrekening door je woning te voorzien van isolatie. Het aanbrengen van isolatie aan je dak, gevel en vloer zijn doeltreffende technieken om de ontsnapping van warmte te minimaliseren. Door dit te doen, blijft de gezellige warmte langer hangen in je leefruimte, waardoor je niet zo vaak hoeft te verwarmen. Het is raadzaam om een expert te raadplegen voor inzichten over de meest geschikte isolatie-opties voor jouw specifieke woning.

Bovendien kan het gebruik van radiatorfolie achter de verwarming een extra laag van efficiëntie toevoegen, omdat het de warmte reflecteert terug de kamer in in plaats van deze te laten ontsnappen via de muren. Het kan ook een goed idee zijn om oudere, minder efficiënte apparatuur te vervangen door moderne alternatieven.

Zonneboiler

Een zonneboiler, bijvoorbeeld, kan een fantastische aanvulling zijn, omdat deze de energie van de zon gebruikt om water te verwarmen, wat uiteindelijk kan leiden tot lagere stookkosten.

Zorg er ook voor dat de waterdruk in je verwarmingssysteem voldoende is. Dit zorgt ervoor dat je verwarming optimaal werkt en dat je woning gelijkmatig en efficiënt wordt verwarmd.

Door deze stappen te volgen, kun je niet alleen besparen op je gasrekening maar ook bijdragen aan een milieuvriendelijker huishouden.

Een goed geïsoleerd huis zorgt niet alleen voor lagere energiekosten, maar ook voor meer comfort in huis. Kruipende wind langs koude muren is verleden tijd na het investeren in gevel- of vloerisolatie bijvoorbeeld. Het kan wel even een flinke investering lijken, maar op lange termijn bespaar je veel geld én draag je bij aan een beter milieu!

Investeer in een HR-ketel

Aanschaf van een HR-ketel met hoog rendement is een slimme investering voor het besparen op gas. Maar deze ketels zijn duurder in aankoop dan conventionele ketels, dus het kan zijn dat je wat meer geld moet uitgeven aan de beginfase. Het goede nieuws is echter dat je uiteindelijk veel kunt besparen op energierekeningen.

Daarnaast is jaarlijks onderhoud door een erkende installateur belangrijk om ervoor te zorgen dat de HR-ketel optimaal blijft functioneren en om storingen te voorkomen. Overweeg ook zonnepanelen of andere duurzame energiebronnen om nog meer geld te besparen op lange termijn.

  • Investeer in een HR-ketel met hoog rendement
  • Jaarlijks onderhoud laten uitvoeren door een erkende installateur
  • Overweeg ook zonnepanelen of andere duurzame energiebronnen

Gebruik een slimme thermostaat

Stem de temperatuur af op jouw leefpatroon via de app op je smartphone. Met een slimme thermostaat kun je gemakkelijk vanaf afstand de temperatuur in jouw woning regelen en aanpassen naar wens. Zo verbruik je nooit onnodig gas en bespaar je kosten op jouw energierekening.

Creëer zones om specifieke ruimtes apart te verwarmen of koelen. Door het instellen van verschillende zones zorg je ervoor dat alleen bepaalde ruimtes in huis worden verwarmd of gekoeld, waardoor er geen onnodige energie wordt verspild voor kamers die niet worden gebruikt.

Houdt rekening met weersverandering. Een slimme thermostaat houdt hier automatisch rekening mee en past zich erop aan door bijvoorbeeld minder te verwarmen als het buiten al warm is. Zo hoef jij niet steeds handmatig de temperaturen aan te passen en bespaar je ook nog eens extra gas!

Slimme thermostaat

Pas je gedrag aan

Het besparen van gas is een belangrijk onderwerp voor veel consumenten die op zoek zijn naar de scherpste energieprijzen. Om dit te kunnen bereiken, is het aanpassen van je gedrag noodzakelijk. Een effectieve manier om gas te besparen is bijvoorbeeld door warme kleding in huis te dragen en de verwarming lager te zetten als je weggaat. Daarnaast kan het helpen om alleen de ruimtes te verwarmen die je daadwerkelijk gebruikt. Door deze kleine veranderingen kun je al snel geld én energie besparen.

Echter, pas wel op dat je niet té rigoureus bezig bent met gasbesparing en daardoor oncomfortabele leefomstandigheden creëert. Het blijft belangrijk om comfortabel in jouw eigen huis te kunnen leven en daarom moet er gezocht worden naar een balans tussen comfort en kostenbesparing. Zo kun jij optimaal genieten van jouw wooncomfort terwijl tegelijkertijd ook nog eens flink wat geld wordt bespaard!

Draag warme kleding in huis

Draag warme kleding in huis. Dit is een effectieve manier om gas te besparen en je energierekening te verlagen. Hier zijn enkele tips om warm te blijven tijdens de wintermaanden:

  • Draag een dikke trui en sokken.
  • Gebruik pantoffels of sloffen om je voeten warm te houden.
  • Overweeg het gebruik van een deken als je stil zit.

Door deze simpele stappen toe te passen, kun je gemakkelijk geld besparen op je energierekening zonder dat het ten koste gaat van comfort in huis. Bovendien kan dit ook bijdragen aan het verminderen van jouw ecologische voetafdruk.

Zet de verwarming lager als je weggaat

Stel de thermostaat in op een lagere temperatuur wanneer je weg bent. Dit kan je al snel 10% besparing opleveren op je energierekening. Door te investeren in een slimme thermostaat kan je nog meer geld besparen doordat deze automatisch de temperatuur aanpast wanneer er niemand thuis is. Vergeet ook niet om alle ramen en deuren te sluiten voordat je vertrekt, dit helpt enorm bij het vasthouden van warmte in huis.

Energie besparen hoeft niet moeilijk te zijn, begin simpel met het instellen van een lagere temperatuur wanneer er niemand thuis is. Kies voor gemak en laat een slimme thermostaat dit werk uit handen nemen zodat jij kunt genieten van extra geld in jouw portemonnee! Ten slotte, zorg ervoor dat alle ramen en deuren goed gesloten zijn voordat je vertrekt om onnodig verlies van warmte tegen te gaan.

Verwarm alleen de ruimtes die je gebruikt

Sluit deuren van kamers die niet gebruikt worden af, zodat er geen warmte verloren gaat. Zo hoef je alleen de ruimtes te verwarmen waar je daadwerkelijk bent en bespaar je flink op gas. Plaats ook tochtstrips rondom ramen en buitendeuren om koude lucht buiten te houden.

Verwarm alleen ‘s avonds de woonkamer/keuken op, dit zijn vaak plekken waar mensen het meest verblijven. Dit scheelt enorm in energieverbruik en dus kosten. Overdag kan een trui of extra laagje kleding ervoor zorgen dat je toch comfortabel kunt werken zonder dat de verwarming aan hoeft te staan. Een paar kleine veranderingen kunnen al grote impact hebben op jouw gasrekening!

Lees ook onze andere blogs:

Bespaarstekker: energiebesparing

Afrekening energie

Dynamische energiecontract

Energiemarkt verwachtingen

Laatste nieuws

Het beste van energie.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over energie, onze acties en onze voordelen.